Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Klandras för namnpublicering vid anklagelse men inte friande

Publicerad: 9 juni 2017, 10:28

Två forskare som anklagades för forskningsfusk namngavs av UNT i de artiklar där anklagelserna redovisades, men inte i den uppföljande artikeln där läsarna informerades om att misstankarna avskrivits. Nu klandras tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.


Ämnen i artikeln:

UNTPO

Förra året rapporterade Upsala Nya Tidning att en professor vid Stockholms universitet (SU) anklagade två professorer vid Uppsala universitet, samt en universitetslektor och en doktor vid SU för att ha plagierat uppsatser och förvanskat forskningsresultat. Båda Uppsalaprofessorna namngavs i UNT.

Forskargruppen friades senare från anklagelserna, vilket tidningen rapporterade om, men då var namnen anonymiserade. Webbpubliceringen uppdaterades dock senare med de friade forskarnas namn.

I artikeln togs anklagelserna mot forskargruppen återigen upp, men samtidigt konstaterades att Centrala etikprövningsnämnden kommit fram till att det inte fanns grund för fuskanklagelserna. Professorn som anklagat forskargruppen fick dock – oemotsagd – ifrågasätta nämndens beslut.

De anklagade forskarna anmälde publiceringarna till Allmänhetens pressombudsman (PO). Anmälarna hade invändningar mot att UNT namngivit dem under rapporteringen om det misstänkta forskningsfusket men inte i den uppföljande artikeln om att de friats från anklagelserna. Dessutom hade tidningen låtit den namngivna professor vid SU som stod bakom anklagelserna mot dem kommentera och ifrågasätta nämnden yttrande. Varken forskargruppen eller nämnden hade däremot getts utrymme att uttrycka sin mening. Publiceringen hade, enligt forskarna, orsakat psykiskt lidande och undergrävt deras anspråk på trovärdighet och saklighet.

Eftersom två av anmälningarna inkom till PO mer än tre månader efter publiceringarna kan de inte prövas. Men den artikel, i vilken forskargruppen frias från anklagelserna, kan prövas av PO.

UNT:s ansvariga utgivare bestred anklagelserna om att anmälarna skulle ha orsakats en oförsvarlig publicistisk skada. Den anmälande professorns syn på nämndens besked ansågs relevant i sammanhanget. Någon kommentar från den friade forskargruppen var däremot inte nödvändig, enligt utgivaren. Men att forskargruppen inte namngavs i den senare artikeln var dock ett misstag som senare åtgärdades.

PO gör bedömningen att valet att namnge forskningsgruppen vid rapporteringen om de påstådda anklagelserna medförde ”en pressetisk skyldighet att informera läsarna för den händelse anklagelserna skulle visa sig grundlösa”. Korrigeringen i webbpubliceringen begränsade visserligen den publicistiska skadan men trots det bedömer PO att UNT brutit mot god publicistisk sed. PO konstaterar vidare att de anklagade forskarna och/eller nämnden borde fått komma till tals i artikeln.

PON går på PO:s linje och klandrar Upsala Nya tidning för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Läs mer på PO-PON:s hemsida.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UNTPO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.