Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kinnevik säljer Metro

Publicerad: 15 februari 2017, 06:44

Qvibergsfären köper Metro Norden av Kinnevik. Affären träder i kraft med omedelbar verkan.


Ämnen i artikeln:

MetroKinnevikMats Qviberg

Qvibergsfären, som är storägare i bland annat börsnoterade bolag som Bilia, Fabege, SEB och Oriflame, köper Metro genom aktiebolaget Custos, ett investmentbolag med fokus på investeringar inom teknologi, media och telekom. Enligt Resumé ligger prislappen på omkring 50 miljoner kronor.

– Metros kultur bygger på att överraska och göra nya affärer som skakar om branschen, det här passar perfekt med våra ambitioner inom media, säger Christen Ager-Hanssen, vd för Custos i ett pressmeddelande.

– Jag ser att det finns stora möjligheter att utveckla affärerna inom media. Media är en mogen bransch, mitt i ett paradigmskifte. I och med den digitala utvecklingen ser jag goda möjligheter för oss, säger Mats Qviberg, delägare i Custos i ett pressmeddelande.

– Metro är i dag ett av Sveriges största och mest innovativa mediehus, med Sveriges överlägset största dagstidning, livsstilsplattformen MetroMode, jobbsökarsajten MetroJobb och Studentkortet, med över en halv miljon aktiva studenter. Vi ser fram emot att tillsammans med våra nya ägare satsa stort och framåt, säger Leif Eliasson, vd för Metro i ett pressmeddelande.

Metro startades 1995 och är i dag Sveriges största dagstidning.

Eric Ljunggren, chefredaktör för Metro, kommenterar affären i ett mejl till Medievärlden:

– Spännande! De nya ägarna är tydliga med att de vill satsa. Vi ser fram emot att tillsammans med dem fortsätta att utveckla Metro, som ett av Sveriges största mediehus.

Varför genomförs den här affären nu?

– Det får du fråga säljarna och köparna. Jag misstänker dock starkt att det här inte blir den sista stora affären i mediebranschen 2017.

Hur ser du att det här kommer påverka produkten Metro?

– I nuläget förändras ingenting. Vi har en plan och en budget för 2017. Det är business as usual.

Metro i USA och Latinamerika ingår inte i affären.

– För närvarande känner vi att vi inte är mogna att gå in på de marknaderna, vi satsar till en början på norra Europa, säger Custos vd Christen Ager-Hanssen till Qvibergägda Realtid.se.

Ämnen i artikeln:

MetroKinnevikMats Qviberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.