fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Khadija Ismayilova får Right Livelihood-priset

Publicerad: 27 september 2017, 06:34

Den azerbajdzjanska grävande journalisten Khadija Ismayilova som var med och avslöjade TeliaSoneras mutaffärer är en av tre som prisas.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Årets Right Livelihood-pris går till journalisten Khadija Ismayilova som är verksam i Azerbajdzjan.

Genom åren har Khadija Ismayilova bland annat avslöjat korruption inom den azerbajdzjanska presidentfamiljen. 2012 arbetade hon tillsammans med Uppdrag Granskning kring avslöjandet av TeliaSoneras olagliga affärer med regimen. Tre år senare greps Khadija Ismayilova och hösten 2015 dömdes hon till 7,5 års fängelse för olaglig näringsverksamhet, skatteflykt och maktmissbruk.

”En av världens modigaste och mest framgångsrika grävande journalister. Hon har suttit i fängelse för sin modiga, grävande journalistik. Och fortsätter ändå att göra det här arbetet”, säger Ole von Uexkull, som är chef för Right Livelihood-priset, till sr.se.

Priset har delats ut årligen sedan 1980. Syftet är att ”hedra och stötta modiga människor och organisationer som på ett visionärt och föredömligt sätt arbetar för att lösa globala problem.” Khadija Ismayilova delar priset med juristen Colin Gonsalves och aktivisten Yetnerbersh Niguisse. De tre belönas med en miljon vardera. Pengarna ska gå till pristagarnas pågående arbete.

Ceremonin hålls i Stockholm den 1 december.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev