onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kent Asp: Krympt valbevakning en effekt av tabloidiseringen

Publicerad: 27 december 2006, 09:09

Sveriges fem största dagstidningar har drastiskt minskat sin valbevakning. Mest markant är minskningen i Dagens Nyheter. Det framgår av en studie som medieprofessorn Kent Asp i dag presenterar på DN debatt. Han beskriver det som "en tydlig tabloideffekt" men också som en nedprioritering av det seriösa politiska materialet.


Oavsett om man ser till antalet artiklar eller till textutrymmet hade de fem största tidningarna en fjärdedel mindre valmaterial i år jämfört med valet 2002. I DN är minskningen närmare 40 procent. Rubriker och bilder har däremot inte minskat.

Resultatet av Kent Asps undersökning ska ses mot bakgrund av att årets val, med klart utpekade statsministerkandidater, oviss utgång och engagemang hos allmänheten, borde ha bäddat för ett stort medieintresse. Det intresset fanns hos televisionen, som satsade stort, konstaterar Kent Asp.
I snitt bestod 50 procent av de tre storstadsmorgontidningarnas bevakning av text. År 2002 utgjorde texten 60 procent. I kvällspressen var förändringen inte lika stor, 37 respektive 43 procent.
”Tendensen är alltså att morgonpressen blir alltmer lik kvällspressen”, skriver Kent Asp.

De fem undersökta tidningarna är förutom DN, Svensk Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet och Expressen.
Studien av tabloidiseringens effekter ingår i en rapport som kommer att publiceras efter midvinterhelgerna och är den nionde sedan valet 1979.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev