Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Katrineholms-Kuriren dras in för landsbygdsbor

Publicerad: 4 april 2016, 09:29

Omkring hundra prenumeranter drabbas när Katrineholms-Kuriren beslutat att delar av distributionen på landsbygden är för dyr, rapporterar P4 Sörmland. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var en chock, det är en nedmontering av landsbygden. Först förlorade vi bussarna, så affären och skolan, och nu skulle tidningen också dras in. Vi blir alltmer isolerade, säger Gun Haglund till P4 Sörmland.

Anledningen framgår av ett brev till de drabbade prenumeranterna. Distributionen kostar mer i de här områdena än vad som kommer in genom prenumerationsavgiften.

I stället för att ett tidningsbud lämnar papperstidningen i brevlådan hänvisas därför prenumeranterna fortsättningsvis till den digitala utgåvan av tidningen. I annat fall kan prenumeranterna få tidningen per post eller att hämta den på ett uppsamlingsställe.

Men många av de drabbade har dålig internetuppkoppling och/eller lång väl till uppsamlingsstället. Gun Haglund, vars brevlåda kostar för mycket att åka till, erbjuds nu att hämta tidningen i en uppsamlingslåda fem kilometer hemifrån:

Jag skulle alltså åka en mil om dagen för att få tidningen. Jag sa upp tidningen, berättar hon.

Jimmie Näslund, vd för Sörmlands Media, kommenterar beslutet i ett mejl till Medievärlden:

”De blir inte utan sin Katrineholms-Kuriren utan de kan fortfarande få den postdistribuerad, dessutom har de e-tidningen som komplement som förstås ligger klar från tidig morgon. I likhet med många andra dagstidningsföretag gör vi med jämna mellanrum en översyn av vår distribuerade upplaga för att försöka identifiera oförsvarbart dyra exemplar, och det är effekten av det vi ser här. Det är rent krasst en kostnadsfråga.”

Vad tänker du om att en del av de som nu drabbas har dålig uppkoppling och/eller långt till närmaste upphämtningsplats?

”Det är ett allmänt känt problem att bredbandsnätet är för dåligt utbyggt på sina håll i landet, vilket i sig förstås är beklagligt. Ett fåtal av de här aktuella prenumeranterna lider av detta och jag kan bara beklaga det. Samtidigt är det svårt för oss att låta en sådan extern faktor styra vårt beslut. Vi har fört dialog med berörda prenumeranter och erbjudit dem möjligheten till en samlingslåda som fler kan samsas om. Vissa har nappat på denna möjlighet, andra inte.”

Läs också Premiumintervjun från 2014 med Elisabet Bäck: Prolog inför zontaxa KK kapar avstickare

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev