Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Katastrofresultat får Murdoch att ta betalt på nätet

Publicerad: 6 augusti 2009, 02:19

Internationella superkoncernen News Corporations dystra halvårsresultat får Rupert Murdoch att bita ihop: Senast nästa sommar tar koncernens många sajter betalt för innehållet. "Kvalitetsjournalistik är inte billigt", sa han när resultatet presenterades.


Ämnen i artikeln:

News of the WorldThe SunRupert Murdoch

Gratisepoken är över – om Rupert Murdoch lyckas och andra följer efter. En förlust på motsvarande 26 miljarder till och med juni på grund av nerskrivningar – bland annat av nätsatsningar som MySpace – omstruktureringskostnader och dåliga rörelseresultat, är naturligtvis inte acceptabel.

Sajterna kopplade till koncernens många nyhetsorganisationer – tv- och radiokanaler och tidningar som The Times och The Sun – ska ta betalt för sitt innehåll. Det ska lyckas genom att ”vi gör vårt innehåll bättre och annorlunda än andra”, citerar The Guardian honom.

Med bättre menar Rupert Murdoch bland annat tuffa granskningar, som Daily Telegraphs  av parlamentsledamöternas avdrag, och kändisnyheter i The Sun och News of the World. Sådant ger ”astronomiska” läsartal på nätet, enligt Murdoch. ”Jag är säker på att folk gladeligen betalar för sådant.”

Upphovsrätten för koncernens material ska hävdas i alla lägen. Rupert Murdoch är beredd att ta risken med att ta täten i branschen med att låsa in materialet.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev