Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Karin Lindell: Transparens enda lösningen

Publicerad: 18 maj 2009, 09:48

Om allmänheten uppfattar det som att medieföretagen håller uppgifter om det egna och om dem som jobbar där innanför väggarna, då äventyras trovärdigheten, skriver Karin Lindell, reporter på Medievärlden.


Har vi olika mått för oss själva och för andra? Omgivningen misstänker det ibland.

En man dömd för misshandel av sin före detta fru och en tidigare flickvän var rubriken på blt.se den 21 april. Dagen därpå berättade Sydöstran att mannen ”figurerat flitigt i media genom åren” och att han var ett av ansiktena utåt på ett av Karlskronas äldsta företag, en arbetsplats han för övrigt delade med en av de misshandlade kvinnorna. Sydöstran konstaterade också att företagets ledning inte vidtagit några åtgärder trots att mannen nu var dömd.

Uppgifterna torde ha varit ogenomskinliga för en bredare allmänhet även i en mindre stad. Locket var på, de inblandade anonyma – så länge som inte någon gick till tingsrätten och begärde ut domen.

Båda tidningarnas kultur är att vara försiktiga med utpekanden.
Som vi numera borde ha lärt oss så pyser det i bloggosfären även under väl pålagda lock.

Ett par bloggare högg genast – skrev att det handlade om BLT – och menade att medier håller varandra bakom ryggen och talar otydligt om vad som händer innanför mediernas väggar, medan de pekar ut exempelvis politiker för förseelser/brott/olämpligheter av olika slag.

Och kanske är det så.

Vissa yrken har inte bara allmänna lagar och samhällets oskrivna värderingar att hålla sig till. Därutöver omfattas de av en yrkesetik. Politiker, lärare, socialarbetare, poliser, präster, advokater, läkare, journalister?

Vi är alla i allmänhetens tjänst och förväntas sköta oss så att vi får behålla vår trovärdighet och därmed allmänhetens förtroende. Det vi gör oss skyldiga till utanför lagar och den allmänna uppfattningen om vad som är godtagbart riskerar att inte bara falla tillbaka på oss som enskilda personer utan kan även drabba vår arbetsplats, rent av den yrkeskår som vi tillhör.

Bloggarna i Blekinge piskade i gång ryktesdrevet.

Var det sant det som sas om mörkning och förnekelse?

Nej. Några dagars journalistiskt arbete visade det.

Är allt bra då?

Både ja och nej.

Om allmänheten uppfattar det som att medieföretagen håller uppgifter om det egna och om dem som jobbar där innanför väggarna, då äventyras trovärdigheten.
Så trots de invändningar som kan finnas är så vitt jag kan begripa transparens den enda lösningen i brydsamma situationer. Bättre är att förekomma än att förekommas.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.