torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Karin Eder-Ekman om den kritiserade publiceringen

Publicerad: 9 september 2008, 07:42

Karin Eder-Ekman slutade som chefredaktör på feminisitiska tidskriften Bang och är nu debattredaktör på Newsmill. Hon fick hård kritik för publiceringen av ett debattinlägg där Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar hyllar den aggressiva mannen och säger att "det kan finnas kärlek i ett slag på munnen".


– Det intressanta med reaktionerna är att de säger något om var gränserna går för vad som får sägas och av vem. Det är provocerande när kvinnor i 50-årsåldern har starka åsikter.

Så du känner att du kan stå för publiceringen?

– Det är orimligt att jag som debattredaktör ska behöva stå för deras åsikter, och det var relevant att ta in deras röst i jämställdhetsdebatten. De är kända kulturpersoner och uttalar sig utifrån egna erfarenheter.

– Om man tolkar det som att de är för våld mot kvinnor, vilket jag visserligen inte gör, så har jag svårt att se vad som skiljer dem från resten av människorna som lever i ett patriarkalt samhälle. Romantiseringen av våld mot kvinnor genomsyrar hela kulturen.

Finns det några gränser utöver lagen för vad du skulle släppa igenom?

– Jag skulle inte ha släppt igenom deras inlägg om det var en man som skrivit det, ur mitt feministiska perspektiv och utifrån mina personliga åsikter. Om man ser det som att de förespråkar våld mot kvinnor så gör de det utifrån ett offerperspektiv, medan mannen däremot skulle ha talat som en förövare. Det är sorgligt men inte förvånande att kvinnor i vårt samhälle går igång på den positionen. Jag har alltid ett maktperspektiv.

Läs hela intervjun med Karin Eder-Ekman i nya nummret av Medievärlden.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev