Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kan ni andas ut nu, Elisabeth Sandlund?

Publicerad: 25 mars 2010, 12:41

EU-kommissionen tycker att regeringens förslag på hur presstödet ska se ut i framtiden i princip verkar bra. Men det har varit en spänd väntan på svaret i många tidningshus. Dagens till exempel, där Elisabeth Sandlund är chefredaktör.


Ämnen i artikeln:

DagenPresstöd

   Visst, när jag läser Medievärldens sajt känns det som vi fått en respit på sex år. Men på sikt kan ingen tidning som är beroende av presstödet andas ut. Vi kommer att fortsätta att sträva efter att klara oss utan det.

Vad gör ni nu?
   Vi kommer att ha en kick-off i morgon som vi skjutit upp bara för att vi ville ha det här beskedet i ryggen.

Hur viktigt är presstödet för er?
   Det har en jättestor betydelse. De 16 miljonerna är mellan 20 och 25 procent av intäkterna. Jag har inte de exakta siffrorna i huvudet just nu.

Hur ska ni komma undan beroendet av den stora tårtbiten?
   Vi kommer att starta ett framtidsprojekt som ska titta på allt, vända på alla stenar. Det kan handla om hur många gånger i veckan prenumeranterna ska få en papperstidning, läsplattor, annan ny teknik och mycket annat. Men sedan kan det ju bli så att presstödet blir kvar även när de här sex åren har gått.
   Samtidigt så är också så att när dagspressen som helhet har gått igenom ett riktigt nattsvart år så gör lilla Dagen sitt näst bästa resultat någonsin. Ingen stor vinst men ändå.

Hur trogna är era läsare?
   Vi har en mycket trogen läsekrets som i princip läser allt. Men de är över 65. Och även om vi har många yngre prenumeranter så går tidningsläsningen ner även i kristna familjer. Det är ett av våra stora problem, att föryngra läsekretsen.

Mer stödprenumerationer?
Det är ingen uthållig väg på lång sikt. Vi måste ha ekonomisk bärkraft på egna meriter. Så det handlar om att komma på vad vi kan göra bättre och billigare. För vi vill utveckla tidningen.

Ämnen i artikeln:

DagenPresstöd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev