Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kan inte researchers få Guldspaden, Kalla Fakta?

Publicerad: 25 februari 2010, 07:33

När nomineringarna till Guldspaden offentliggjordes första gången var fyra personer från Kalla Fakta nominerade för inslaget "Dun till varje pris". I en korrigerad version finns endast Per Hermanrud kvar.


Ämnen i artikeln:

Guldspaden

– Självklart kan reseachers på Kalla Fakta nomineras till Guldspadar och andra priser. Här var det frågan om ett missförstånd, säger redaktionschefen Johan Åsard, som ringde upp Gräv-juryn och bad dem plocka bort Kenny Hjälte, Yusi Chou och Urszula Rzeszutek från nomieringen.

I nomineringsformulärets första ruta ska anmälaren fylla i vilka som arbetat med avslöjandet. Johan Åsard fyllde i 15 namn, bland annat sitt eget. Sedan strök Gräv-juryn alla som inte var reportrar eller reserachers.

– De tolkade det som att alla som jobbat med research skulle vara med, men det handlar om research av väldigt olika karaktär och omfattning. Då blir det orättvist åt andra hållet, att exempelvis de fotografer som tagit avgörande bilder inte ska vara med.

Var drar man gränsen?
– I det här fallet var det verkligen Pers reportage, det rådde ingen tvekan om det.

Gräv-juryn ber om ursäkt för att den först gick ut med fel namn.

– Det är jätteolyckligt att det blev så här. Vi kommer att bli tydligare med vad vi åsyftar med frågan vilka som arbetat med granskningen, att det betyder samma som att dessa ska nomineras, säger Bertholof Brännström.

Varför tog ni bort alla utom reportrar och researchers?

– För oss är research normalt en viktig funktion vid ett grävjobb, men vi i juryn kan omöjligt ta ställning till hur arbetet lagts upp på redaktionen, och vem som gjort vad.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Guldspaden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.