söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Källström/Norge: Unga läsare väljer kvalitetstidning

Publicerad: 26 september 2008, 08:26

Medan de stora landsortstidningarna i Norge får allt fler läsare, tappar lösnummertidningarna läsare i strid ström. Morgenbladet - Norges svar på Le Monde - är den tidning som fått flest läsare under det senaste året.


DEN TOTALA LÄSNINGEN av norska tidningar har länge legat på 3,9 miljoner läsare per dag. Den senaste mätningen från TNS Gallup visar nu en ökning till drygt 4 miljoner. Den kraftiga tillbakagången för  lösnummertidningarna Verdens Gang (-60 000 läsare) och Dagbladet (-48 000) motverkas alltså av en ökning för de stora och små landsortstidningarna.

Den rikstäckande tidningen Aftenposten gick tillbaka med 2 000 läsare och ligger nu på 731 000. Däremot fortsätter finanstidningen, Dagens Næringsliv, sin frammarsch: med en ökning på 6 000 har tidningen nu 298 000 läsare. Även Finansavisen går fram.

EN INTRESSANT TENDENS är att kvalitetstidningen Morgenbladet, som uteslutande satsar på kultur, politik och forskning, hela tiden ökar sitt läsartal. Under det senaste året har tidningen fått 17 000 fler läsare och ligger nu på totalt 85 000 läsare om dagen.

Morgenbladet, som kommer ut en gång i veckan (fredag), har också lyckats med något som de andra tidningarna inte har klarat, nämligen att dra till sig unga läsare. Över hälften av Morgenbladets läsare är under 40 år. Om vi ser på Aftenposten, så är nästan var tredje läsare där över 60 år.

Undersökningen visar att tidningsläsarna generellt har blivit äldre: under de senaste tio åren har andelen läsare över 60 år ökat från 19 till 27 procent för Norges tio största tidningar.

CHEFREDAKTÖREN för Aftenposten, Hans Erik Matre, tycker inte att detta är något problem och hänvisasr till att tidningens innehåll är spritt på olika plattformar och att det därför är fel att bara se på papperstidningen.

Men Hans Erik Matre gör det lite lätt för sig med denna förklaring. Det måste vara något grundläggande fel när papperstidningarna inte längre kan ta till sig de unga – och heller inte de medelålders. I stället för att bara hänvisa till andra plattformar, som för övrigt inte kan ersätta de intäktsbortfall som papperstidningarna står för, borde tidningsledarna ge sig i kast med förnyelse av papperstidningen.

När Morgenbladet med små resurser klarar det, så borde det inte vara omöjligt för de stora.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev