Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Källström/fredag: Ryssdal revar Schibstedseglen – och tar in 1,6 miljarder

Publicerad: 15 maj 2009, 08:39

Den nye koncernchefen i Schibsted, Rolv Erik Ryssdal, står nu inför en gigantisk utmaning: att få Schibsted-skutan på rätt köl igen. Koncernen har länge kastats runt i brottsjöar och det ser inte ut som om stormen bedarrar än på länge. Därför måste kapten Ryssdal nu reva seglen så att skutan inte går i kvav.


Ämnen i artikeln:

Schibsted

Två dagars bergochdal-bana på börsen. Källa: Di.se

Rolv Erik Ryssdal tar över rodret i Schibsted den 1 juni i år. De flesta bedömare hade räknat med att koncerndirektören i Schibsted, Birger Magnus, skulle efterträda Kjell Aamot som koncernchef. Birger Magnus har varit Kjell Aamots närmaste man och en central aktör i Schibsted-ledningen.

Men kanske var det just detta som gjorde att styrelsen inte valde Birger Magnus, som förknippas med Kjell Aamot och koncernens ekonomiska problem. Därmed inte sagt att Kjell Aamot varit en dålig ledare av Schibsted, tvärtom; Aamot har utvecklat och moderniserat koncernen till att bli en av de viktigaste medieaktörerna i Norden. Men lågkonjunkturen har slagit mycket hårt på Schibsted, som nu står inför stora omställningar. Och det är här som Rolv Erik Ryssdal kommer in i bilden.

Den 46-årige Rolv Erik Ryssdal står för förnyelse och föryngring. Han förbinds inte med den nuvarande Schibsted-ledningen, trots att han varit anställd i Schibsted sedan 1991. I fjol blev han vd i Schibsted Classified Media, som är ett bolag för koncernens internationella satsningar på online rubriktjänster. Tidigare har Ryssdal varit vd i både Aftonbladet och Verdens Gang. Ryssdal är civilekonom och har – liksom Birger Magnus – en MBA från det prestigefyllda institutet Insead i Fontainbleau, Frankrike.

Rolv Erik Ryssdal betraktas i medievärlden som en mycket duktig ledare och han har gjort bra ifrån sig på de poster han har haft inom Schibsted. Som koncernchef får Ryssdal en lön på 3,4 miljoner svenska kronor. Dessutom får han optioner på köp av 30 000 Schibsted-aktier. Därutöver blir det samma förmåner som Kjell Aamot hade.

Den viktigaste uppgiften för Ryssdal blir nu att se till att Schibsted börjar tjäna pengar igen. Därför kommer koncernen säkert inte att sjösätta några nya, riskfyllda projekt så länge den ekonomiska situationen är som den är. Nu kommer det i stället att handla om att skapa intäkter och spara pengar. Koncernen väntas sälja av verksamheter som man inte betraktar som strategiska; härigenom kan man frigöra kapital. En riktad emission på 1,6 miljarder svenska kronor ska också genomföras.

På presskonferensen i går talade Ryssdal om att Schibsted nu står inför en stor utmaning på grund av finanskrisen – den värsta som drabbat koncernen i modern tid – och att det måste till ‘hårda tag’ för att skapa balans. Han hänvisade också till de kostnadsprogram som koncernen tidigare lanserat och som nu ska genomföras.

Oslobörsen reagerade i går positivt när den fick besked om att Ryssdal blivit ny koncernchef. Men när den avgående koncernchefen, Kjell Aamot, lade fram årets första kvartalsresultat i morse, blev stämningen en annan: kursen på Schibsted-aktien sjönk omedelbart och vid lunchtid låg den på 60 norska kronor, vilket betyder en nedgång på sju procent.
Christer Källström

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Schibsted

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.