Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Källström/fredag: Fel sänka lönen för TV2-anställda i Norge

Publicerad: 29 maj 2009, 08:55

TV 2 i Norge har hamnat i en allvarlig ekonomisk kris. Den kommersiella kanalen väntas förlora nästan en halv miljard svenska kronor i reklamintäkter i år. För att avhjälpa situationen minskas lönen för de anställda, som också får sämre pensionsvillkor.


Den norska tv-marknaden har under många år varit mycket stabil. TV 2, som ägs till lika delar av norska A-Pressen och danska Egmont, har länge varit den ledande kanalen i Norge med en marknadsandel på 30 procent. Men övergången till digital sändning, som påbörjades 2007 och som  avslutades i år, innebar ökad konkurrens för TV 2, som tappade marknadsandelar; i dag har kanalen 23 procent av marknaden.

Under flera år har TV 2 haft en stark ökning i reklamintäkterna. Men i år har kanalen drabbats av det största bakslaget hittills vad gäller annonsering: under de första månaderna i år har kanalen tappat 18 procent av annonsintäkterna jämfört med samma period i fjol. Orsaken är både minskning av marknadsandelar och nedgång i konjunkturerna. Annonsintäkterna väntas krympa med uppemot 420 miljoner kronor i år.

För att få ordning på ekonomin har kanalledningen bestämt att personalkostnaderna ska minskas med mellan 70 och 80 miljoner kronor. Det betyder att lönerna över en kam skärs ned med fem procent. Men det blir även försämringarna av pensionsvillkoren – något som har retat gallfeber på de anställda.

Pensionen har hittills baserats på intjänad lön. Nu vill ledningen i stället att en del av pensionsgrundlaget ska placeras i aktier, vilket betyder att pensionen kan minska om aktiekurserna sjunker. Men inte nog med detta. Ledningen föreslår också att de nya reglerna ska vara åldersberoende, vilket betyder att äldre medarbetare kan få lov att bli kvar i det gamla systemet.

Det innebär bland annat att TV 2-chefen, Alf Hildrum, som är 61 år, kan behålla sitt pensionsavtal värt 11 miljoner kronor.

Vid kommande årsskifte löper koncessionen för TV 2 ut. I samband med förhandlingarna om ett nytt avtal vill kanalledningen ha möjlighet till att ta betalt av tittarna. Man vill också att det införs nya reklamregler. Några av de förslag som har nämnts handlar om avbrott för reklam i spelfilmer och dramaserier.

Att situationen för TV 2 är allvarlig, är det ingen som betvivlar. Men kanalen har valt fel väg när den försöker lösa problemen genom att gå i konfrontation med de anställda, som är den mest värdefulla resurs ett medium kan ha. Det är oförståeligt att LO, som är delägare av TV 2 genom A-Pressen, kan gå med på att försämra personalens villkor på detta sätt. Utan ordentliga avtal med de anställda riskerar produktionen att försämras, vilket i sin tur leder till ännu färre intäkter.

KRIGSFÖRKLARING

Det brittiska medieinvesteringsbolaget, Mecom Group, vill inte längre delta i förhandlingar om kollektiva avtal med facket – med ett undantag: om villkoren i nya avtal blir mer flexibla än de nuvarande. Allra helst vill bolaget riva upp de gällande avtalen och frysa de anställdas löner på existerande nivå. Så skriver Mecom i ett meddelande till Londonbörsen.

Uttalandet kan inte ses som annat än en ren krigsförklaring mot facket och förhandlingssystemet. Mecoms ordförande, David Montgomery, har tydligen valt samma hårdföra linje i förhållande till facket som den förra brittiska premiärministern Margaret Thatcher. Nu ska ”Monty” dock inte tro att det är lika lätt att ändra på ingångna avtal mellan arbetsgivare och anställda i Danmark – och i övriga Norden – som det kanske är i Storbritannien, där han tillsammans med Rupert Murdoch vann en tuff kamp mot typograferna på 1980-talet.

Koncernchefen i mecomägda Berlingske Media i Danmark, Lisbeth Knudsen, försäkrar att kollektivavtalet för 2009 gäller och att det inte finns några planer på att ändra i det. Däremot kan hon inte lova vad som händer nästa år.

Mecom fick nyligen stärkt sitt ägarkapital med 1,8 miljarder svenska kronor genom en aktieemission. Därmed reducerades bolagets skuld, som numera är på ”endast” 3,8 miljarder kronor.

Men nu väntar stora omvälvningar i Mecoms mediebolag, som finns i – förutom Danmark – också Norge, Holland och Polen. I en intern skrivelse till medarbetarna i Mecom aviserar David Montgomery att det blir fråga om ”de mest omfattande förändringar någonsin i tidningshistorien”.

Vad ”Monty” menar med detta är fortfarande oklart. Men med tanke på vad som tidigare skett på  Mecoms tidningar, så lär det nog röra sig om ytterligare rationaliseringar och nerdragningar på redaktionerna.
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.