torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Källström/Fredag: Ekonomisajter vinnare i kristider

Publicerad: 19 september 2008, 06:45

Den globala finanskrisen slår hårt på de konjunkturkänsliga mediabolagen, där aktiekurserna nu stupar. Det enda som går upp är nättrafiken på ekonomisajterna.


Den redan hårt prövade mediabranschen står nu inför nya hot, som följd av den ekonomiska härdsmältan. Annonsintäkterna som redan i förväg var pressade, lär krympa ytterligare när lågkonjunkturen fördjupas.

Flertalet av de nordiska mediabolagen står väl rustade inför den annalkande krisen, även om deras börsvärde har sjunkit avsevärt på sistone. Värre är det för bolag som har stora skulder; kombinationen lågt börsvärde och skyhöga skulder håller inte.

Ett exempel på ett sådant utsatt bolag är den brittiska mediakoncernen Mecom, som opererar i Norge och Danmark plus en rad europeiska länder. För att överleva kan Mecom nu tvingas att sälja den mest vinstgivande delen av sin verksamhet, Edda Media i Norge. På sistone har det gått ihärdiga rykten om en sådan försäljning, men Mecom-chefen David Montgomery, avvisar dem och menar att det bara är uppspinn från konkurrenternas sida.

Edda Media, tidigare Orkla Media, består av ett 40-tal välskötta landsortstidningar runt om i Norge. Värdet på Edda Media ligger på mellan 300 och 400 miljoner brittiska pund. En försäljning skulle sänka Mecoms skuldbörda med mer än 50 procent. Den norska A-pressen, som är en av spekulanterna, lämnade redan för fjorton dagar sedan in ett erbjudande om att köpa Edda Media hos Mecom.

Men om Mecom säljer sig ut i Norge försvinner den mest intäktsgivande källan för koncernen. Kvar blir då förlustverksamheten i Danmark (Berlingske Media) samt de svagt lönsamma aktiviteterna i Holland och Tyskland. Den naturliga frågan bliver därmed: hur länge klarar Mecom att överleva i en sådan situation?

Ett annat mediabolag som plötsligt hamnat i blåsväder som följd av finanskrisen, är danska TV 2. Bolaget har behov av att snart låna ca en halv miljard svenska kronor på den privata lånemarknaden, för att lösa sina ekonomiska problem. Det är osäkert om bankerna vill låna TV 2 pengar i detta läge. Alternativet för bolaget blir därför att börja sälja ut delar av verksamheten.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Finanskrisen har nämligen ökat intresset för ekonomiska nyheter och ekonomisajterna världen över talar nu om rekordökningar i läsartal. I måndags hade BBC’s ekonomisajt 2,35 miljoner unika läsare, vilket är dubbelt så många som normalt. Förra veckan hade Schibsteds ekonomisajt 548 000 unika läsare, som är en ökning med 11 procent jämfört med veckan dessförinnan.

Finanskrisen visar tydligt nätets betydelse och konkurrensfördelar.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev