måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Källström/Danmark: Betaltidningarna har tvingats utveckla sig

Publicerad: 12 september 2008, 10:15

Gratiskriget i Danmark har inte bara kostat. Det har också lett till en "vinst", genom att morgontidningarna tvingtats att utveckla sig.


Under de senaste 100 åren har de rikstäckande betaltidningarna i Danmark – Berlingske Tidende, Jyllands-Posten och Politiken – levt ett lugnt och angenämt liv. Förändringar och moderniseringar, nej, det var inget man talade om i dessa tidningars styrelserum, styrelser som framförallt bestod av personer som hade liten eller ringa kunskap om medier. Men det behövdes ju inte, tidningarna kom ju ut som de alltid gjort. Det fanns inget som hotade deras position.

Men så bestämde sig några finanslejon på Island att hela Danmark skulle fyllas med hushållsutdelade gratistidningar av samma kvalitet som betaltidningarna. Konceptet hade lyckats på Island, så varför skulle det inte gå i Danmark?

Först var det ingen i Medie-Danmark som tog det isländska hotet riktigt på allvar.

Men när så det visade sig att Nyhedsavisen trots allt skulle bli en realitet, så vaknade man på betaltidningarna, gnuggade sömnen ur ögonen, och satte i rasande tempo igång med att etablera egna gratistidningar, som skulle bli ett bålverk mot det isländska angreppet. Berlingske startade Dato och J/P Politikens Hus 24timer.

Det blev mycket dyrbara projekt: fram till i dag har gratistidningsäventyret kostat ägarna ca 1,5 miljarder danska kronor. Och fortfarande rinner det ut pengar från de kvarvarande gratistidningarna: MetroXpress, som nu äger 24timer, och Urban, som ägs av Berlingske. David Montgomery och Mecom, som äger Berlingske, insåg snart att Dato var ett dödfött projekt och lade ned tidningen.

Och nu är alltså Nyhedsavisen också nedlagd. Om ett år kommer förmodligen ännu en gratistidning att ha försvunnit från den danska marknaden. Det mest troliga är att 24timer läggs ner och går in i MetroXpress.

Har då gratistidningarna fört något positivt med sig till den danska mediemarknaden? Jo, det har de gjort. Utan intåget av gratistidningar hade danskarna nog inte fått se några förändringar av betaltidningarna. För att möta konkurrensen från gratistidningarna har betaltidningarna tvingats förändra layout och delvis också innehåll.

Jyllands-Posten har fått nytt format och ny design. Politiken har också genomfört förändringar, men har valt att hålla fast vid broad sheet-formatet. Nu på måndag kommer Berlingske Tidende med ny design, nya sektioner och nya portaler; samtidigt vill man förstärka samspelet mellan tryck och web.

Gratisdningarna har faktiskt bidragit till att betaltidningarna blivit mer läsvänliga. Sedan är förstås frågan om detta är tillräckligt för att få upp de sjunkande upplagorna.

***

Läs mer om gratiskriget i Danmark och Sverige i senaste numret av Medievärlden på papper.
Christer  Källström, Köpenhamn

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev