Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Juridikfronten polisanmäler Avpixlat

Publicerad: 5 september 2013, 10:45

Juridikfronten polisanmäler Avpixlat för att sajten bryter mot kravet att lämna information om sin identitet.


Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Enligt BBS-lagen är det straffbart för den som tillhandahåller ett kommentarsfält (elektronisk anslagstavla) att inte ”lämna information till var och en som ansluter sig till tjänsten om sin identitet”. Därför anmäler Juridikfronten Avpixlat för brott mot BBS-lagen.

Juridikfronten litar inte på att polisen kommer att utreda Avpixlat och begär därför också att en åklagare ska bedöma anmälan.

Ur polisanmälan:

”Avpixlat är en oberoende Sverigevänlig webbplats för nyheter och opinion” står på ”Om Avpixlat”, en webbplats vars hemsida återfinns på http://avpixlat.info/. ”Avpixlat har inget utgivningsbevis, ingen ansvarig utgivare och en redaktion utan insyn”, står också på http://avpixlat.info/om-avpixlat/. ”I dessa tider när etablerade medier börjat hårdcensurera sina kommentarsfält gör vi på Avpixlat tvärtom. Här kan du vara både anonym och kommentera med rejäl takhöjd”, tillägger de. Webbplatsen är välbesökt.

Avpixlat är en webbplats som helt klart drivs från Sverige, av svenskspråkiga personer. I och med att det finns fria kommentarfält där anonyma personer kan ”kommentera med rejäl takhöjd”, utan förhandsgranskning, förekommer på webbplatsen en elektronisk anslagstavla. Enligt 3 § och 6 § lagen (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor (BBS-lagen), är det straffbart av den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla, att inte ”lämna information till var och en som ansluter sig till tjänsten om sin identitet”. Avpixlat är anonymt, och lämnar därmed inte sådan information.

Vi vill därför anmäla Avpixlat för brott mot 3 § BBS-lagen. Vi hemställer att en åklagare och inte en polisman bedömer denna anmälan, och vidtar de informationssökande åtgärder som krävs, för att den som brutit mot sagda lag skall kunna lagföras. WordPress.org har använts för att skapa webbsajten i fråga, så någon bör kunna kontaktas för att den som skapat Avpixlat skall kunna identifieras.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.