Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JP:s första ledarskribent

Publicerad: 16 juni 2011, 05:19

Ett bevis på förnyelsen på Jönköpings-Posten är Dan Sylvebo. Ledarskribenten började sin tidningskarriär med att bombardera insändarredaktören med inlägg.


Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Veckan innan valet i höstas började Dan Sylvebo som politisk redaktör på tidningen. Att han fick jobbet handlade till stor del om att han redan innan varit en mycket flitig medarbetare i JP som insändarskribent. Tidningen visste redan vad han tyckte. Och att han gjorde det gärna.

Det beror också på att ledningen sett ett behov av någon som kunde vara JP:s röst. Tidigare skrevs de lokala ledarna av chefredaktören i mån av tid. Någon renodlad ledarskribent hade det inte funnits på tidningen.

Så det var obruten terräng jag gav mig ut på, säger Dan Sylvebo.

Responsen har varit positiv. Från hela det politiska spektrat enligt Dan Sylvebo.

Att vara en vass kommentator av lokala händelser är både lätt och svårt tycker han. Hitta formuleringarna är inget problem. Men sedan kanske måltavlan handlar i samma matafffär:

Det gäller att vara kritisk. Men med värdighet. Och se skillnad på sak och person.

Dan Sylvebo kommer från ursprungligen från Västerås men flyttade till Jönköping 2003 för att verka som jurist och sedermera även engagera sig i lokalpolitiken.

Innan han började på JP var han en flitig läsare av tidningen. Och den fick överlag ett gott betyg. Även om det var synd att ledarsidan fick mer utrymme anser han. Men bra har blivit bättre.

Nu har JP dessutom blivit snyggare. Och hittar det mänskliga perspektivet på ett helt annat sätt. Samt rappat upp journalistiken rent allmänt med lite oväntade grepp, till exempel de sex ords noveller som publicerades 2009 anser han.

Hur känns det att vara opinionsredaktör och inte kunna publicera dig på nätet, där så mycket av debatten förs i dag?

Fick jag bestämma skulle vi vara där i dag. Tillgänglighet är viktigt idag. Det är alla medvetna om. Och det finns ambitioner här. Så jag har flaggat för att ledarsidan gärna är ett pilotprojekt.

Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev