Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JP/Politiken vill ta betalt på nätet – dr.dk är i vägen

Publicerad: 8 maj 2009, 05:22

Danska mediekoncernen JP/Politiken vill göra som Rupert Murdoch och börja ta betalt för sitt material på nätet - frågan man jobbar med är hur.


JP/Politikens vd Lars Munch säger i en intervju med nyhetsbyrån Ritzaus att ”vi måste erkänna att det inte är hållbart över tid att ge bort dyrt producerade nyheter”. Det svåra är på vilket sätt man betalningen ska ske.

Lars Munch kommer tillbaka till en käpphäst: om man tar betalt så kan publiken söka sig till andra ställen som är gratis. I Danmark är Danmarks Radio DR:s sajt en nagel i ögat. ”Den kommer väl alltid att vara gratis”, säger Lars Munch. Och därmed blir betalningsproblemet svårt att lösa.

Dr.dk har hög trafik, men i en kommentar till artikeln om Lars Munchs utspel på Mediawatch skriver DR.dk:s nyhetsredaktör Ernst Poulsen att den egna sajten bara har en bråkdel av den tid danskarna använder på nätet och att JP/Politikens sajter sammantaget är större än dr.dk och får dubbelt så mycket användartid.

På den danska motsvarigheten till Kia-index, FDIM, ligger dr.dk i topp. Största tidningssajt är ekstrabladet.dk på listans femteplats.

Besökare i mars:
Dr.dk        1 946 586
Krak.dk        1 771 745
Tv2.dk        1 591 634
Msn.dk        1 487 273
Exstrabladet.dk    1 421 650

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.