Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JP klandras för oprecis och kränkande publicering

Publicerad: 30 november 2018, 13:28

En chef i Jönköpings kommun anklagades för att styra med hot och sexism i en granskning i Jönköpings-Posten. Nu klandras tidningen av PON för att ha publicerat oprecisa och kränkande uppgifter.


Ämnen i artikeln:

PO

Under en större granskning av Jönköpings kommun publicerade Jönköpings-Posten en artikel om en chef som anklagas för att använda hot och sexism i sin ledarstil, och stilen kallades av en intervjuad för “Managment by fear”. Kommunen hade inlett en granskning av frågan och JP publicerade chefens namn.

Allmänhetens Pressombudsman, PO, skriver att det står utom allt tvivel att chefen tagit allvarlig skada av JP:s publicering. Tidningen klandras dock inte för namngivningen, då en hög chef får acceptera att bli namngiven vid en granskning, skriver PO. Med namngivningen ökar kraven på att personen som pekas ut erbjuds rimlig möjlighet att försvara sig. PO skriver dock att tidningen har erbjudit chefen möjlighet att kommentera men att denne avböjt och att tidningen vid senare tillfällen låtit personen komma till tals.

Däremot anser PO att anklagelserna varit oprecisa och kränkande mot chefen.

“Den här typen av undanglidande formuleringar är i det närmaste omöjliga att försvara sig mot, samtidigt som de tillfogar den utpekade en allvarlig skada”, skriver PO.

PON går på PO:s linje och klandrar JP.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

PO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News