Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalistlärare anklagas för närmanden

Publicerad: 23 januari 2018, 08:43

En lärare på en svensk journalistutbildning ska flera gånger ha uppträtt olämpligt mot sina studenter i samband med betygsättning. Vid åtminstone två tillfällen ska institutionen ha larmats. Men mannen arbetar fortfarande kvar.


Joanna Korbutiak och Nathalie Mark har båda läst journalistutbildningen där mannen har en framträdande roll. Efter en tid av intensiva studier var det våren 2014 dags för dem att fira sin examen med en fest.

Examensfesten arrangerades i utbildningens lokaler. Förutom de studenter som snart skulle avsluta sin journalistutbildning och ge sig ut i arbetslivet var en betygsättande lärare där. Stämningen under kvällen var god och till middagen dracks det alkohol. Efter maten bad läraren studenterna att en och en följa med ut i korridoren för att han skulle få en chans att tala enskilt med dem, berättar Joanna Korbutiak och Nathalie Mark. I korridoren ställde läraren bland annat frågor om vad eleverna tycker om honom ”egentligen”.

– Flera kvinnliga studenter blev obekväma av hans frågor och upplevde att han var för närgången under kvällen. Han ville också ge alla kvinnor avslutningskramar och försökte även pussa flera, säger Joanna Korbutiak.

Huruvida slutbetygen var inrapporterade eller inte vid tillfället var inte tydligt för studenterna:

– Vi hade i alla fall inte informerats om vi var godkända eller inte. Det gjorde förstås att vi kände att vi var i beroendeställning i förhållande till honom, säger Nathalie Mark.

Under kvällen ska läraren, som var märkbart berusad, också tagit med sig ett antal studenter till sitt kontor och erbjudit dem att fortsätta dricka sprit där. Det ska även ha skett en kyss mellan läraren och en av eleverna, berättar Joanna Korbutiak och Nathalie Mark. Incidenterna fick Joanna Korbutiak och Nathalie Mark att – med stöd av en manlig student – kontakta chefer på institutionen för att ta upp lärarens beteende. De hade hoppats att fler skulle gå ihop men upplevde att många tvekade eftersom läraren utgett sig för att vara en auktoritetsfigur med makt att påverka deras framtida karriärer.

– Han hade också erbjudit sig att vara referens inför jobbsökande. Jag tror att det faktum att vi två redan fått sommarjobb gjorde att vi vågade ta upp det här, säger Joanna Korbutiak.

När institutionen blev informerad om händelserna fick studenterna veta att läraren hädanefter inte skulle dricka alkohol med studenter, att framtida examensfester inte skulle hållas i de egna lokalerna samt att institutionen skulle ”jobba med lärarrollen”.

– De tog emot oss och lyssnade på vår upplevelse. Jag uppfattade dem som avvaktande och lite obekväma. Fast det viktiga för oss var egentligen att få dokumenterat vad som hänt, om det skulle hända igen, säger Nathalie Mark.

Vad tycker ni är mest problematiskt i den här historien?

– Hans brist på omdöme trots att han har en uppenbar maktposition. Han är lärare och vet mycket väl vad man får och inte får göra, säger Nathalie Mark.

Joanna Korbutiak är inne på samma spår:

– Jag tycker att beroendeställningen är mest problematisk. Det måste alltid vara lärarens ansvar att se till att relationen med studenterna ligger på rätt nivå.

Något år senare larmade ytterligare en person om lärarens beteende. Hon hade nåtts av uppgifter att läraren bara timmar efter att slutbetygen var satta hade kontaktat en kvinnlig student med inviter. Först reagerade institutionen med bestörtning, berättar hon:

– De verkade ta frågan på stort allvar och jag fick veta att det råder nolltolerans mot sådant här. Men efter det vet jag inte vad som hände, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att institutionen behöver ställa sig frågan hur många nya chanser en anställd ska få, eftersom jag längs resans gång också blev varse att kvinnliga studenter tidigare blivit kränkta av läraren och frågan redan varit uppe på chefsnivå.

Även hon reagerar främst på att studenterna är i beroendeställning till läraren:

– Det handlar om ett djupt oetiskt beteende. Och att branschen är så svår att ta sig fram i gör det extra bekymmersamt. Vad är en bekräftande lärare i dess positiva bemärkelse – och vad är en som passerar en gräns?

Den kvinnliga student som läraren gav inviter ska ha tagit mycket illa vid sig av kontakten, inte velat återvända till lokalerna på flera månader och därefter ifrågasatt sitt val av bransch. Hon ska också ha känt sig positivt särbehandlad när det kom till betygssättningen.

– Det gör mig bestört att han har fått gränser satta vid ett tidigare tillfälle men fortsätter sitt olämpliga beteende genom att se till att anpassa sig precis till de nya gränserna. Och att hans beteende – trots att det tagits vidare till chefsnivå – inte verkar ha fått större konsekvenser.

Under arbetet med den här artikeln har Medievärlden tagit del av flera historier – från studenter och medarbetare – då läraren ska ha uppträtt olämpligt och gränslöst.

Den utpekade läraren skriver i ett mejl att de anklagelser Medievärlden vill låta honom bemöta är ”en insinuant riggad väv, baserad på rena befängdheter och saker ryckta ur sitt sammanhang processade genom ett antal viskningslekar”. Han skriver vidare att han är bunden av det etiska regelsystem som omfattar honom som lärare och att han ”varken kan eller vill lämna ut studenters agerande i sådana situationer som du beskriver”.

Men uppgiften att han skulle ha belagts med alkoholförbud tillbakavisar han bestämt:

”Att det utfärdats något ’alkoholförbud’ gällande mig är rent hittepå och vore skrattretande om inte sorgkanterna funnes där.”

Den kvinna som har hand om inkomna trakasseriärenden vid den institution där läraren arbetar bekräftar att han har ansvar för betygsättningen. Men hon vill inte säga huruvida han, eller någon annan på institutionen, varit föremål för utredning.

– Jag kan inte säga om det förekommit sådana fall och inte heller i vilken utsträckning. Jag har ett ansvar både mot arbetstagaren och de personer som eventuellt har utsatts.

Enligt henne kan institutionen inte svara på några frågor kring det specifika fallet. Men hon framhåller att det råder nolltolerans mot alla former av trakasserier på institutionen.

– Vi accepterar inte ett sådant beteende utan tar uppgifter om det på stort allvar. Vi har utredningsskyldighet och åtgärdsplikt. Det arbetet sker inom ramen för de lagar och förordningar som vi har att förhålla oss till.

Text: Linnéa Kihlström och Axel Andén

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.