Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalistklubben på LT: Det är en stor sorg

Publicerad: 10 mars 2016, 13:30

De nedskärningar som Mittmedias medarbetare under förmiddagen informerades om drabbar de före detta Promedia-tidningarna värst. På Länstidningen i Södertälje försvinner sju av 27 tjänster.


Ämnen i artikeln:

MittmediaPromedia

LT:s chefredaktör Anna Liljehag berättar att tidningens medarbetare var inställda på att det skulle bli en nedbemanning samt vilka typer av tjänster som skulle försvinna, men konstaterar att det är tufft när det blir konkret.

Hela förmiddagen har handlat om det här. Vi pratade först i en stor grupp och sedan i mindre. Jag tycker att det ställdes relevanta frågor, mycket handlade förstås om hur arbetet ska se ut framöver. Men vi har ju väntat på det här beskedet, så på sätt och vis är det skönt att vi nu vet hur många det handlar om.

Kan du se att man hade kunnat göra på något annat sätt?

Nej, jag tror inte man hade kunnat komma undan en nedbemanning, även om jag önskar att jag hade ett annat svar på den frågan.

På redaktionen mottogs beskedet med besvikelse, berättar Jalmar Carlson som är SJF:s sektionsordförande:

Det är ju inte glatt här, men inte heller någon upprorsstämning. Ledsamt, är kanske rätt ord. Folk hade förstått att det skulle sparas, men inte hur mycket. Personligen tycker jag att det är en stor sorg.

Hårdast slår besparingarna mot fotografer och redigerare. Efter nedbemanningen kommer inga renodlade fotograftjänster att finnas kvar:

Strukturförändringarna innebär ett helt annat sätt att arbeta: webben först och print sedan. De kallar det för att optimera det, men det är att minimera det. Print är totalt nedvärderad, säger Jalmar Carlson och fortsätter:

På LT tycker vi det är kul med fotografering och redigering, men det kommer inte att vara viktigt längre. Det känns jättetråkigt.

Jalmar Carlson är också besviken över att det inte erbjuds några avgångsvederlag. Och framför allt är han oroad över vad det kan få för konsekvenser:

Det kan innebära att de som verkligen vill vara kvar inte får det medan de som skulle kunna tänka sig att sluta inte kan göra det.

Han berättar att journalistklubben på LT kommer att strida för att hitta lösningar i framtida förhandlingar:

Vi ska försöka hitta individuella lösningar så att de som lämnar kan göra det med någon slags ära i behåll. Det är många människor som påverkas av det här inte bara de sju som får gå. Det kommer bli en tuff period.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MittmediaPromedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.