Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalistförbundet borde inte leka domstol

Journalistförbundet borde lägga mer kraft åt att värna den undersökande journalistiken, istället för att ägna sig åt att leka domstol, skriver Per Nyberg, programledare Fuskbyggarna.

Publicerad: 19 mars 2015, 12:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Det är beklämmande att läsa journalistförbundets ordförande Jonas Nordlings kolumn i veckan där han helt utan att kontakta mig publicerar delar av processen kring en anmälan mot mig som programledare i Fuskbyggarna till Yrkesetiska Nämnden. En process som pågått från april till och med december 2014, då nämnden beslutade att inte klandra, och då jag trodde att detta var utagerat. Granskningsnämnden hade då tidigare även granskat och friat programmet.

Nordlings kolumn är en grov förenkling av yttrandeprocessen i YEN, som blir missvisande och osann. Nordling försöker ge sken av att jag i mitt yttrande helt enkelt åberopade det publicerade programmet som bevis på min oskuld, och att det därigenom varit jag som krävt att TV4 skulle lämna ut material till YEN. I själva verket var det YEN som från allra första början begärde att få ta del av programmet, innan jag hunnit skriva en rad i mitt yttrande.

Jag försökte vara behjälplig och ställde frågan vidare till ansvariga på TV4 som tydligt hänvisade till den publicistiska grundprincipen om varför programmet inte kan lämnas ut hursomhelst (en hållning som delas av de internationella redaktioner där jag tidigare jobbat). Nordling skriver att Journalistklubben protesterade förstås mot att deras medlem inte fick tillgång till material för att försvara sig. Journalistförbundets ordförande försöker få det att se ut som om journalistklubben på något sätt agerat för min skull. Journalistklubbens protest handlade om att YEN ville få ut material för att granska mig, inte om att jag skulle få tillgång till material för att försvara mig. Jag har i mitt yttrande hänvisat till delar av programmet, men aldrig begärt att det skulle lämnas ut.

Jag har aldrig träffat Nordling, han har aldrig talat med mig, och han har inte varit en del av processen kring anmälan mot mig. Men utan att förbundets ordförande ens hör av sig till mig, använder han mitt fall där jag granskats och friats, som slagträ i en debatt. Det känns som ett svek. Förbundet borde egentligen glädjas åt att ingen yrkesregel överträtts och att TV4 tar arbetet med yrkesetik på allvar. Det vet jag som jobbar för kanalen.

Undersökande journalistik är en oerhört viktig del inom journalistiken. Ett exempel är programmet Fuskbyggarna där vi berättar om människor som drabbas i det tysta av oseriösa hantverkare. I detta arbete är yrkesetiken en självklar och viktig del, och svåra avvägningar görs dagligen kring vilka arbetsmetoder som är motiverade och nödvändiga för att få fram svar. Redaktionen jobbar i ett lagarbete, med arbetsledning och en ytterst ansvarig utgivare. Som enskild journalist tar jag självklart fullt ansvar för mitt eget yrkesutövande, samtidigt som jag har fullt förtroende för teamet jag jobbar med. En produktion blir ytterst en samlad produkt där arbetsledning fattar beslut om arbetets utförande och ansvarig utgivare fattar publiceringsbeslut.

Jag vill inte att Journalistförbundet ska kräva att jag redogör för hur vårt interna arbete ser ut vilket kan beröra personer vi granskar, drabbade eller källor. Journalistförbundet borde lägga mer kraft åt att värna den undersökande journalistiken, istället för att ägna sig åt att leka domstol.

Per Nyberg, programledare Fuskbyggarna

REPLIK DIREKT:

Namnet på den berörda journalisten har inte varit känt för mig. För mig är namn endast av intresse vid klander. Den enda information jag efterfrågat av YEN gäller kommunikationen med TV4.

Min kolumn, där varken journalist eller program pekas ut, bygger på ett mejl från TV4:s ledning till Journalistklubben på TV4. Det är detta mejl som citeras. Att en journalistklubb reagerar på att en arbetsgivare motarbetar YEN är i sig inte konstigt.

Det är naturligtvis mer korrekt att säga att YEN begärde ut programmet, inte den enskilde journalisten. Men det är fortfarande arbetsgivarens vägran som är problemet ur mitt perspektiv. Och hur det påverkar förtroendet hos allmänheten för det pressetiska systemet.

YEN har bedrivit sin verksamhet i över 40 år, som en del av Journalistförbundets verksamhet. Den medlem som har synpunkter på hur förbundet ska värna yrkesetiken kan alltid använda sitt demokratiska inflytande för att påverka detta.

Jonas Nordling

Med vänner som TV4 behöver självregleringen inga fiender

Arbetsledarna är ansvariga inte enskilda medarbetare

Arbetsledarnas roll blir mer komplicerad
Per Nyberg, programledare Fuskbyggarna

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.