Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalisters utsatthet i fokus under kulturministerns besök

Publicerad: 11 september 2017, 11:18

I fredags var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i Kalmar för att träffa lokalmedier och diskutera hur man kan arbeta för att förebygga hat och hot mot journalister. "Min uppfattning är att hon tar hotet mot demokratin på allvar", säger Fojos verksamhetschef Kersti Forsberg.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

I helgen var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i Kalmar. Dels var hon där för att gå i lördagens Pridetåg, dels för att besöka tidningskoncernen Gota Media och Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet.

Anders Enström, chefredaktör och ansvarig utgivare på Barometern-OT, förklarar att Gota Media bjudit in kulturministern för att berätta om företaget och hur de ser på läget och framtiden.

– Vi ville helt enkelt komplettera den gängse bilden av läget i branschen och berätta om en journalistisk verksamhet som fungerar och mår relativt bra. Vi underströk också vikten av snabba och tydliga besked om den mediepolitiska inriktningen. Vi ställde såklart frågan till henne om när det kommer ett förslag till nytt mediestöd från regeringen.

Fick ni några svar?

– Hon berättade att det pågår ett intensivt arbete, att hon förstår att det är bråttom och hon var tydlig med att det verkligen kommer ett nytt förslag.

Vad är din bild av kulturministerns engagemang i medierelaterade frågor?

– Min bild är att hon är uppriktig när hon pratar om journalistikens betydelse i demokratin, och jag uppfattade henne som både engagerad och intresserad under mötet i Kalmar.

Innan kulturministern besökte Gota Medias tidningshus hade hon hunnit förbi Kalmarbaserade Fojo för att prata om medieinstitutets nya uppdrag som rör journalisters utsatthet.

– Alice Bah Kuhnke har rest runt i Sverige och träffat otroligt många journalister. Min uppfattning är att hon verkligen lyssnat och tagit in deras berättelser och tar hotet mot demokratin på allvar, säger Kersti Forsberg, verksamhetschef på Fojo.

Samtalet i fredags handlade framför allt om hur Fojos uppdrag att identifiera, utveckla och genomföra insatser riktade till journalister och redaktioner i för att kunna förebygga och hantera utsatthet för hot och hat kan leda till något praktiskt:

– Det behövs inte fler policydokument eller konstateranden om att det är förfärligt att journalister utsätts för hot. Nu handlar det om att gå vidare genom att se vad vi kan göra för att enskilda journalister ska orka och för att inte självcensuren ska breda ut sig.

Samtidigt fick Alice Bah Kuhnke träffa den nyanställde projektledaren som ännu inte tillkännagivits.

– Vi kommer att gå ut med vem det är inom kort, säger Kersti Forsberg.

Läs också

Kulturministern besöker Gota och Fojo

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev