Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalister sprider SD:s nonsens om censur

I många medier sprids en falsk eller åtminstone ytterst oklar bild av press- och yttrandefriheten ställning i Sverige. Och det är journalister och utgivare som låter det ske, skriver Hans Månson.

Publicerad: 1 september 2010, 11:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Om det vore sant att det förekommer politisk censur i Sverige, vilket sverigedemokraterna påstår, vore det en nyhet som borde skaka nationen. Censur (bortsett från spelfilm) har väl inte förekommit i Sverige sedan andra världskriget.

Men så är det naturligtvis inte. Begreppet censur används slentrianmässigt som synonym för redigering och för utövande av utgivaransvar. Att allmänheten gör det, och att SD utnyttjar det, är inte så underligt eftersom medierna tillåter denna begreppsförvirring. Ropar någon censur, skriver vi censur, trots att det är fel, trots att det berör en grundpelare i hela vårt demokratiska samhälle.

Dessvärre gäller det även i andra grundlagsfrågor. Det blir nyhet av att en eller annan privatperson anmäler Aftonbladet för förtal av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. JK skriver naturligtvis av ärendet med vändande post, vilket också blir en kortare nyhetstext. Men varför ens skriva om anmälan? Bara den som anser sig vara förtalad kan få JK:s stöd eller själv stämma för förtal. Alltså en ickenyhet.

Det kan därför vara på sin plats med en liten ordlista med tanke på alla juridiska begrepp, som används godtyckligt i debatten kring SD:s reklamfilmer avsedda för TV4 och med tanke på den allvarliga och djupa förvirring som förefaller finnas på redaktioner och som sprids till allmänheten.

Censur

Censur är förbjudet i grundlagen. Censur betyder att en myndighet förhandsgranskar en text eller film före publicering och därefter stoppar publicering. Någon censur har inte utövats i detta fall.

När TV4:s vd Jan Scherman tillåter eller stoppar en reklamfilm har han samma grundlag bakom sig. Scherman är utgivare för all reklam som sänds i TV4. Han är personligen juridiskt ansvarig för innehållet. Inget får publiceras mot en utgivares vilja. Det innebär inte att Scherman censurerar, han bara följer samma grundlag. Det är hans omdöme och vilja som avgör och han är inte juridisk skyldig att motivera sitt beslut. Ansvaret är strikt personligt.

Utgivaransvar

Skulle Scherman sända en film, som i detta fall skulle kunna falla under grundlagsbrottet hets mot folkgrupp, är det Justitiekanslerns, JK, sak att överväga åtal. Skulle JK åtala är det inte SD som ställs inför rätta utan Scherman. Han skulle då behöva börja med att försvara sitt beslut inför en jury.

Så när danska politiker, sverigedemokrater eller andra hojtar om politisk censur är det nonsens. God journalistik borde vara att sådan desinformation inte sprids som vore den korrekt.

Hans Månson

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev