Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalister attackerades med sten

Publicerad: 21 oktober 2015, 08:25

De jagade bort oss från platsen men de kommer aldrig kunna jaga bort oss från uppdraget.. Kriminaljournalisten Valentina Xhaferi och en kollega utsattes för stenkastning när de filmade ett inslag i Tensta.


Ämnen i artikeln:

TV8Efterlyst

Två persons-teamet från TV8:s Efterlyst skulle filma ett inslag om hur stenkastning blivit en vardag för polisen som arbetar i Stockholmsförorten Tensta. Med anledning av det ville kriminalreportern Valentina Xhaferi komma i kontakt med röster som kunde svara på varför det blivit såhär, varför det kastas sten och berätta om hur polishatet uppstått.

Men när Valentina Xhaferi och kollegan besökte Tensta centrum för att ta klippbilder blev stämningen snabbt hotfull:

En kille kom fram och var väldigt upprörd och förbannad över att vi stod på deras mark. Vi fick inte vara där om vi inte hade polis med oss, sa han. Vi svarade att vi hade rätt att vara där och filma eftersom det är en allmän plats.

Därefter gick allting väldigt fort, berättar Valentina Xhaferi. Mannen är fortsatt mycket upprörd och säger att han ska hämta sten och visa vad stenkastning är. Teamet rör sig mot tunnelbanan för att ta andra bilder där:

Då närmar sig tre personer som omringar oss. Antalet personer ökar snart till tio, en av dem är den arga killen som nu hämtat en sten. De här personerna börjar hotar oss och säger att de ska ta vår kamerautrustning.

Situationen blir allt mer hotfull och Valentina Xhaferi upplever att det är läge att backa eftersom hon inte vet vad männen är kapabla till att göra:

Därefter fick min kollega kaffe hällt över sig. Då sa jag ifrån sa att det här är inte okej. När vi sedan vänder ryggen till kommer stenen.

Journalisterna klarade sig undan stenen som istället träffade kamerastativet. Valentina Xhaferi försökte hela tiden hålla sig lugn men berättar hur hon samtidigt skakade för att magkänslan sa att det skulle sluta riktigt illa:

Men efteråt var jag mest förbannad och ledsen. Jag har filmat många gånger i förorten, bland annat mitt i natten i Rinkeby utan att känna mig rädd. Det handlar om en liten, liten klick arga personer som ger uttryck för sin frustration men förstör för så många.

Har ni rutiner för hur ni ska hantera den här typen av situationer?

Alltså, vi är sällan med om det här. När jag och kollegan kom tillbaka till redaktionen var producenten och alla kollegor jättebra och vi fick verkligen prata av oss. Vi visste inte heller vad vi skulle göra med materialet utan diskuterade hur vi skulle använda det. Jag sa bara att vi skulle fortsätta och göra klart det här jobbet. Visa hur medierna och journalister behandlas där. De jagade bort oss från platsen men de kommer aldrig kunna jaga bort oss från uppdraget.

Ni åkte tillbaka en vecka senare för att filma inslaget, då med polisbeskydd. Hur påverkar det den typ av journalistik ni försöker göra att ni har sällskap av poliser?

Poliserna får ofta frågan: Varför har ni medierna med er?. Då försöker jag förklara varför vi är där. Att vi följer polisernas arbete, ser hur de jobbar i området och hoppas kunna prata med de som bor där, säger Valentina Xhaferi och fortsätter:

Tidigare har jag alltid tänkt att vi inte behöver ha med oss polis om det inte handlar om att vi ska filma polisens arbete. Jag kan lätt åka dit igen utan deras skydd, men jag vet inte om min producent låter mig göra det.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV8Efterlyst

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev