Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalister anklagar Försvarsmakten för att motverka insyn

Publicerad: 18 december 2008, 06:35

Informationsavdelningen inom Försvarsmakten använder sig av desinformation som saboterar mediernas bevakning. Det skriver Ulrika Häggroth, chefredaktör på Värnpliktsnytt, och tre andra journalister på SvD Brännpunkt i dag.


Ämnen i artikeln:

FörsvaretSvenska Dagbladet

De andra är Fredrik Laurin, frilans på SVT, Matti Larsson, chefredaktör på nyhetsbyrån Siren, och Jens Pehrson, SR, tidigare SVT Luleå.

De fyra menar att Försvarsmakten systematiskt fördröjer att lämna ut handlingar som hos andra myndigheter skulle lämnas ut inom 24 timmar. Veckor och månader kan gå innan svar kommer.

Enligt Häggroth, Laurin, Larsson och Pehrson drar sig inte Försvarsmakten för att ”förhöra” värnpliktiga om uppgifter som lämnats till medierna och därefter publicera tillrättalagda texter på den egna webbplatsen mil.se.

De skriver också:

”Mil.se publicerar ogenerat namn på brottsmisstänkta anställda, otänkbara publiceringar där vi arbetar. Den som förtalas på mil.se har inte heller den möjlighet till rättelse som ges i traditionella medier eller seriösa webbtidningar som arbetar under tryckfrihetsförordningen och med pressetiska regler”.

De fyra journalisterna har var och en för sig JO-anmält Försvarsmakten och Jo beslutade nyligen att återigen inleda en granskning av hanteringen av mediebevakningen och offentlighetsprincipen.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

FörsvaretSvenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.