Medievärldens arkiv
Journalist kallad som vittne vid rättegång
Publicerad: 15 november 2016, 08:58
En reporter på Östgöta Correspondenten är kallad till rätten i samband med en uppmärksammad rättegång. "Vi kan bara bekräfta vad vi redan har publicerat", säger publisher Anna Lindberg.
Ämnen i artikeln:
CorrenFör några år sedan granskade Corren den kriminella verksamheten med spritsmuggling. I samband med det befann sig reportern Jenny Eriksen i närmare 50 timmar på parkeringsplatser för att observera ”spritbussarnas” verksamhet.
Samtidigt har polisen ägnat sig åt en omfattande polisutredning och 18 personer står nu åtalade för inblandning i härvan. Under utredningen har Jenny Eriksen kallats till polisförhör och nu är hon kallad som vittne i rätten för att berätta om sina iakttagelser.
Men journalistens tystnadsplikt är grundlagsskyddad och Östgötamedias publisher Anna Lindberg understryker att Correns reporter bara kan bekräfta tidningens tidigare publiceringar:
”Vårt källskydd är grundlagsskyddat och jag förutsätter att domaren ser till att man inte ställer några frågor som kan röja våra källor”, säger hon till Corren.se.
Att journalister kallas till förhör är problematiskt, tycker TU:s chefsjurist Per Hultengård:
”Det är en fråga om trovärdighet. Journalister har tystnadsplikt. En källa ska kunna lita på det och kunna berätta saker, lämna uppgifter. Men om journalister sedan uppträder i tingsrätten som vittne finns en risk att den trovärdigheten påverkas”, säger han till Corren.