Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jonas Nordling: Polisen styr vilken information medierna får

När 21 polismyndigheter slås ihop vid årsskiftet finns en chans att förbättra informationsflödet, skriver Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling som är ny kolumnist i Medievärlden.

Publicerad: 28 januari 2014, 08:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Polisen

Få yrkesgrupper lever i en sådan komplicerad symbios som poliser och journalister. Samma uppdragsgivare, helt olika uppdrag. Eller för att parafrasera Erasmus av Rotterdam: vi verkar inte kunna leva med varandra, men inte heller utan varandra.

Alla journalister vet att det är nödvändigt att odla och vårda egna kanaler inom polisen för att lyckas med framgångsrikt nyhetsarbete. Samtidigt vet vi att det blir allt svårare att få en överblick av polisens löpande arbete. Det började ju med Rakel, som ersatte den öppna polisradion med ett slutet system. Alltfler journalistkollegor vittnar nu dessutom om problem med rutinkollar mot vakthavande och kommunikationscentraler. Den som vill veta vad som hänt hänvisas oftast istället till polisens egna sajter. Löpande redaktionell redovisning, typ klocknotiser, bygger inte sällan på sådant infomaterial, kryddat med polisens aktiviteter på deras officiella Facebooksidor, Instagram- eller twitterkonton.

För en utomstående kan det se ut som om polisen är en mönstermyndighet med transparenta ambitioner. Kolla här, vi visar upp vad vi gör, öppet och ärligt. Det känns väl schysst? Nja.

Sanningen är att allt polisen visar upp i sina officiella kanaler, oavsett plattform, är ett urval. Och dessvärre finns det ju rätt färska exempel på tyngre händelser som polisen underlåtit att rapportera vid redaktionella rutinkollar.

Polisen har på många sätt lyckats utveckla en väldigt framgångsrik modell av så kallad content marketing, där de styr bilden av sin verksamhet.

I ärlighetens namn ska sägas att denna utveckling har skett på olika sätt i landet, främst beroende på att polismyndigheterna är 21 stycken till antalet. I dagsläget vill säga, för en sammanslagning av dessa 21 myndigheter är ju sedan länge på gång. Ett arbete pågår för fullt angående hur denna sammanslagning ska gå till rent praktiskt.

Med tanke på vårt symbiotiska förhållande borde den kommande jättemyndighetens kommunikationsstrategi vara av viss betydelse för oss. Men hittills har den saken till stora delar gått under radarn. Eller via Rakel, kanske?

Poliser har sagt mig, halvt på skämt förvisso, att de inte längre behöver oss. Ett uns allvar finns där ändå, och då är det hög tid att alla vi som lever i denna symbios funderar på hur vi vill ha det. Vi journalister måste bestämma oss hur våra framtida relationer med den nya polismyndigheten ska grundläggas. I alla förhållanden är kommunikation mellan parterna avgörande. Och om vi blir svikna får vi påminna oss om att vi aldrig funnits till för polisens skull.

Jonas Nordling är ordförande i Journalistförbundet och kommer att medverka med kolumner i Medievärlden ungefär två gånger i månaden.

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Polisen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev