lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jonas Nordling: Inga tecken på strejk än

Publicerad: 7 maj 2013, 08:07

Just nu ser SJF:s Jonas Nordling inga tecken på journaliststrejk i Sverige. Men om förhandlingsläget inte blir bättre, kan han snabbt ändra sig.

Ämnen i artikeln:

SJF

I går satt Jonas Nordling åter vid förhandlingsbordet för att försöka förhandla fram ett nytt journalistavtal. I grannländerna Finland och Norge ligger redan strejkvarslen sedan förhandlingarna strandat just när det gäller lönefrågan.

För svenska journalister lurar inte strejken direkt runt hörnet även om Jonas Nordling menar att så länge det är ett förhandlingsläge, finns också möjligheten och risken att parterna inte når en överenskommelse och att en strejk kan bli en av lösningarna.

Situationerna i Finland och Norge ser dock lite annorlunda ut. I Finland ligger ett nollbud som utlöst konflikten, och i Norge är löneutvecklingen eftersatt sedan tio år tillbaka.

Vi har en mer individuell lönesättning i Sverige. För oss handlar det om att formalisera vår process så att man ska kunna få en individuell lön. Det gynnar även kollektivet. Vi har sedan länge lämnat en mekanisk lösning, och nu vill vi ta ett steg till, bort från pottutdelning till riktig lönesättning, säger Jonas Nordling.

Men faktum kvarstår att förhandlingarna inte gått åt rätt håll än så länge och Jonas Nordling är besviken på arbetsgivarsidan som är splittrad.

Jag är ledsen att de inte kunde hålla ihop sin delegation. De mäktar inte med harmoniseringsprocessen just nu. Det är de väldigt tydliga med, säger Jonas Nordling.

Finns det en risk för strejk även i Sverige?

Så länge man sitter i förhandling finns möjligheten och risken att inte komma överens. Vi har flera förhandlingsdagar inbokade i maj som får visa om vi kommer att klara detta eller köra ner i diket. Men i dagsläget fokuserar vi på att lösa situationen, säger Jonas Nordling.

Men samtidigt vill han förklara för arbetsgivarsidan att det råder ett latent missnöje på redaktionerna och att bemanningsföretagen, vars representanter också sitter runt samma förhandlingsbord, skapar osäkerhet.

Det är klart, de sitter bredvid varandra på redaktionerna och jämför självklart sina villkor. Vi har inte särskilt orealistiska krav på förändringar. Situationerna på redaktionerna kan bli braständare. Det finns inga tecken på en strejk nu, men de torra kärvarna är redan staplade, säger han.

Han tillägger:

Jag kan ändra mig snabbt om det inte finns något förhandlingsklimat.

Det finns förhandlingstillfällen inplanerade under hela perioden fram till Almedalen. Två dagar nästa vecka och sedan kommer tempot att höjas i slutet av maj.

Vi ska sy ihop det, säger Jonas Nordling.

Ångrar du det faktum att det är fem avtal som förhandlas samtidigt?

Nej, det finns inget att ångra. Men det är tydligt vilka som står för visionerna. Det här är en nödvändig process som speglar journalisternas förändrade villkor, säger Jonas Nordling.

Strejkvarsel i Finland

Journaliststrejk hotar i Norge

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev