Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Johan Ståhl tror botten är nådd

Publicerad: 12 maj 2009, 06:55

Ett utökat sparpaket på 100 miljoner kronor ska få Sydsvenskankoncernen att rida ut finanskris och lågkonjunktur. Personalstyrkan har minskat med ett 80-tal tjänster sedan i höstas och koncernen inriktar sig på ett nollresultat i år - i bästa fall.


Ämnen i artikeln:

Johan StåhlSydsvenskan

Men vd Johan Ståhl tror att botten kan vara nådd redan nu.  – Vi ser ett trendbrott under mars och april jämfört med årets två första månader som var rena katastrofen. Det är visserligen fortsatt katastrofala siffror – men inte lika mycket om man säger så. Jag tror att vi i bästa fall sett det värsta.  Under januari och februari minskade annonsförsäljningen för koncernen (Sydsvenskan plus Skånemediatidningarna Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda) med 25 procent. Mars-april var minskningen 16-17 procent  – Vi ser ett klart trendbrott för bostads-och textannonseringen. Däremot inte för plats och motor. Platsannonseringen har rasat med 60-65 procent sedan årsskiftet. Men sammantaget har tappet slutat öka och minskar nu något.  En tidigare lagd sparplan på 65 miljoner trappades upp i slutet av februari. Målet är nu att minska kostnaderna med 100 miljoner kronor under 2009. Det är kostnadsbesparingar över hela fältet, men absoluta merparten gäller personalkostnader.  Det erbjudande om frivilliga avgång som gick ut till personalen i höstas har resulterat i att 110 personer lämnat företaget. Samtidigt har ett 30-tal nyanställts. Koncernen får alltså ett 80-tal färre tjänster 2009 jämfört med hösten 2008.  – Nu kör vi den antagna planen, men jag vill säga att vi inte utesluter någonting. Det kan komma en rekyl och då får vi agera utifrån den, säger Johan Ståhl.  Budgeten för 2009 lades till 60 miljoner kronor i vinst. Den har nu, naturligt nog, reviderats ner flera gånger.  – Nu tror vi på ett nollresultat före avskrivningar och kanske ett minus på 15 miljoner ”på sista raden”  2008 gjorde Sydsvenskan en förlust på 70 miljoner kronor.

Lars Ohlander

Ämnen i artikeln:

Johan StåhlSydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.