Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Johan Ståhl slår tillbaka mot Bonnier och Herlitz

Publicerad: 23 maj 2011, 09:26

"Okunskap och dåligt ledarskap" säger Sydsvenskans avgående vd om kritiken från Jonas Bonnier och Gunilla Herlitz. Nästa år kommer Sydsvenskan att vara mer lönsam än DN, enligt Johan Ståhl.


Ämnen i artikeln:

Jonas BonnierJohan StåhlGunilla HerlitzSydsvenskan

– Okunskap och dåligt ledarskap. Att kommunicera att det är skit här nere är ju på så låg nivå. Sydsvenskan går mot väldigt goda år.Vi följer en plan som är förankrad i styrelsen. Jag skulle bli mycket förvånad om inte Sydsvenskan nästa år är mer lönsam än Dagens Nyheter.

Johan Ståhl menar att det kan finnas intresse av att svartmåla situationen.

– Det gäller ju att sätta de nya personerna i en så god positionsom möjligt.

Beskedet för en dryg vecka sedan att Johan Ståhl lämnar Sydsvenskan kom överraskande. Ståhl vidhåller att han slutar på eget bevåg, att han sagt upp sig.

– Kanske är det det som retar Bonnier.

I samband med beskedet fick Ståhl plötsligt skarp kritik från både ägarna via vd Jonas Bonnier och den tillträdande styrelseordföranden i Sydsvenskan, DN:s vd Gunilla Herlitz

Jonas Bonnier ansåg att Sydsvenskan inte levt upp till de förväntningar ägarna haft på lönsamheten.

– Den ekonomiska utvecklingen har sackat efter, sa Bonnier till dagensmedia.se.

Och Herlitz stämde in i kritiken:

– Det är definitivt bekymmersamt att Sydsvenskan förlorar pengar när det är högkonjunktur och de flesta andra dagstidningar går med vinst.

– Anmärkningsvärt och dålig kommunikation säger Ståhl. Det där har Jonas Bonnier aldrig sagt till mig.Tvärtom har han sagt att han är nöjd. Men är det så här man bedriver ledarskap känns det att det är rätt beslut att sluta här.

Och kommenterar Gunilla Herlitz:

– Okunskap. Sydsvenskans lönsamhet ä r just nu dålig men det går enligt plan. Vi följer en plan som är förankrad i vår styrelse som till stor del består av Bonnierrepresentanter och har inte den styrelsen i sin tur förankrat det här hos ägarna kan jag bara beklaga det.

– Lönsamheten är på väg upp.Och om inte Sydsvenskan tjänar bra med pengar nästa år då har det blivit en ny världskris i konjunkturen.

Johan Ståhl pekar på den femåriga besparingsplan han lade för några år sedan. Och ser en förklaring till kritiken

– Antingen gör man det snabbt och brutalt och får en snabb effekt. Eller så gör man det lugnt över längre tid. Vi valde det sistnämnda. Vår kollega i Stockholm (DN) valde den brutala metoden och fick därmed snabb effekt.. Det är kanske det man jämför med.

– M e n jag skulle bli väldigt förvånad om inte Sydsvenskan 2012 är mer lönsam än DN när det gäller rörelsemarginal.

-Vi sparar 250 miljoner kronor och minskar antalet anställda med 180 personer under den här femårsperioden. Det är den största besparingen vi någonsin gjort.

– Nästa år blir Sydsvenskans vinst EBITA ca 120 miljoner kronor och 2013 bör det bli 150-160. Det blir 13-14 procent i rörelsemarginal.

– Det är ju perfekt att gå ut och säga att lönsamheten är för dålig. Och så kommer den nya ledningen hit och får god lönsamhet per automatik. De behöver ju inte ens åka hit.

Johan Ståhl lämnar som vd 1 oktober enligt planerna.

– Men jag hoppas det kan ske tidigare. . .

Lars Ohlander

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev