Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JO lägger ned SJF:s anmälan

Publicerad: 10 april 2018, 04:44

Journalistförbundets anmälan mot UD, som rör departementets långa behandlingstider, ger inte någon anledning till åtgärd. Det konstaterar JO, som lägger ned anmälan.


Det var i slutet av mars som Journalistförbundet (SJF) anmälde utrikesdepartementet (UD) till justitieombudsmannen (JO). Bakgrunden till beslutet var att UD dröjt mer än tre månader med att delge förbundet utrikesminister Margot Wallströms epostlogg. Under den tiden hade departementet dessutom hunnit gallra loggfilen.

Att UD tar allt för lång tid på sig att lämna ut allmänna handlingar har tidigare kritiserats av både justitieombudsmannen och riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Men nu står det klart att JO lägger ned SJF:s anmälan, rapporterar Journalisten. I JO:s beslut står bland annat att anmälan inte ger någon anledning till åtgärd.

Så sent som för ett par veckor sedan utsågs UD till Årets rullgardin av Föreningen Grävande Journalister för att myndigheten ”visat upp allvarliga brister i sin hantering av svensk offentlighetsprincip”. Utmärkelsen delas ut på helgens Grävseminarium i Helsingborg.

Läs också

SJF JO-anmäler UD

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev