Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JO kritiserar Unni Jerndal

Publicerad: 17 februari 2017, 07:04

Justitieombudsmannen (JO) konstaterar att det mejl den före detta kommunikationsdirektören på polismyndigheten skickade till ett 20-tal anställda kunde uppfattas som att hon försökte tysta dem.


Händelsen inträffade i samband med att medierna rapporterade om en att en förundersökning lagts ned mot en polischef som misstänktes för barnporrbrott. I artikeln hänvisades till flera poliskällor vilket fick Unni Jerndal att skicka ut ett mejl till flera anställda.

I mejlet nämndes ingenting om att poliser har grundlagsskyddad meddelarfrihet. JO anser snarare att det budskap som fördes fram gav intrycket av att polismyndigheten ser negativt på att de anställda utnyttjar sin rätt att lämna även sekretessbelagd information till medierna.

Agerandet bröt inte mot repressalieförbudet, däremot uttryckte hon sig med ”känsloladdade formuleringar” vilket gav ett intryck av kringskuren yttrandefrihet, enligt JO. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.