Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JK: YFK missar målet

Publicerad: 16 januari 2013, 06:53

Yttrandefrihetskommitténs förslag är inte bra nog. Även om det har viktiga förtjänster. Det menar Justitiekanslern i sitt remissyttrande.


I längden kommer det att vara omöjligt att ha kvar en teknikberoende grundlagsreglering av tryck- och yttrandefriheten. Därför bör arbetet inriktas på att förenkla och modernisera lagarna. Nästa steg skulle kunna vara att slå samman TF och YGL i en och samma grundlag.

Det menar Justitiekanslern i sitt remissyttrande om Yttrandefrihetskommitténs förslag.

I Kommitténs uppdrag låg bland annat att titta på hur skyddet för enskilda individers integritet kan stärkas och vilka konsekvenser det skulle få för tryck- och yttrandefriheten.

JK tycker att kommittén varit luddig med vad de avser med personlig integritet. Bedömningen att brott mot integritetsskyddet inte ska vara straffbelagt ställer sig JK inte helt bakom. Det finns skäl för att ett utvidgat integritetsskydd bör införas:

Man kan inte bortse från risken att teknikutvecklingen kan driva på spridningen av integritetskränkande material även i de grundlagsskyddade medierna.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.