Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JK utreder inte Lexbase

Publicerad: 26 mars 2014, 12:12

JK har beslutat att inte inleda någon förundersökning gällande alla förtalsanmälningar som kommit in mot sajten Lexbase.


Brottet förtal får normalt inte åtalas av någon annan än den som har blivit utsatt för brottet. Eftersom Lexbase har utgivningsbevis och omfattas av Yttrandefrihetsgrundlagen är Justitiekanslern den enda åklagare som är behörig att på eget initiativ inleda en förundersökning i detta fall. JK har rätt att väcka allmänt åtal för förtal om det ”av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunkt”.

JK har fått in en stor mängd förtalsanmälningar mot Lexbase men väljer att inte initiera någon förundersökning i något av fallen.

”Oavsett om det i dessa fall skulle föreligga förtalsbrott eller inte, ger uppgifterna i de aktuella anmälningarna inte underlag för bedömningen att det skulle finnas sådana särskilda skäl som från allmän synpunkt motiverar ett ingripande genom allmänt åtal. Förundersökning ska därför inte inledas i något av ärendena”, skriver JK.

Däremot kan anmälarna själva väcka enskilt åtal mot Lexbase.

”Justitiekanslerns beslut att inte inleda förundersökning påverkar inte anmälarnas möjligheter att själva väcka enskilt åtal mot den ansvarige utgivaren för Lexbase.se. Det står dem alltså fritt att väcka åtal i allmän domstol och i dessa mål även framställa sina skadeståndsanspråk”.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News