Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JK lägger ner åtal mot Arbetarbladet

Publicerad: 30 januari 2015, 13:20

När Arbetarbladet publicerade namnet på en gruppledare för Svenskarnas Parti menade hen att det var ett brott mot tystnadsplikten, trots att personen förekommit tidigare med namn och bild i tidningen.


Ämnen i artikeln:

Arbetarbladet

I samband med attacken mot antirasistdemonstrationen i Kärrtorp i december 2013 skrev Arbetarbladet om en 19-åring från Tierp som anhölls misstänkt för våldsamt upplopp.

19-åringen kunde via sin Facebooksida kopplas ihop med gruppledaren för Svenskarnas Parti i Tierp som intervjuades om vilka kontakter de hade.

Enligt gruppledaren hade hen och journalisten som gjorde intervjun kommit överens om att bara titeln och partiet skulle anges i texten. Men i den publicerade texten blev hen namngiven.

Något som resulterade i en JK-anmälan för brott mot tystnadsplikten. Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström anser att det inte kan vara ett brott då personen sagt att det gick bra att publicera titeln. Något som gör det enkelt att med en sökning på nätet komma fram till vem det handlar om. Dessutom har personen tidigare varit med i tidningen med både namn och bild.

Nu har Justitiekanslern avskrivit brottsmisstankarna med motiveringen att det inte går att klarlägga vad som anmälaren och journalisten kommit överens om eller vad Daniel Nordström visste om det avtalet innan han fattade publiceringsbeslutet.

Ämnen i artikeln:

Arbetarbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev