söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JK lägger ned förundersökning mot Aftonbladet

Publicerad: 16 januari 2017, 12:29

Efter att ha tagit ställning till Egor Putilovs JK-anmälan valde justitiekanslern i oktober att inleda en förundersökning mot Aftonbladet. Men utredningen har lagts ned. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Uppdaterad (2017-01-17 14:29):

Informationen i nedanstående artikel visade sig efter publicering vara felaktig och bygger på ett missförstånd. JK:s förundersökning om Aftonbladets ansvar i förhållande till sin publicering har inte avslutats utan fortsätter alltjämt. Läs mer i en uppföljande artikel här.

Justitiekansler Anna Skarhed fattade i mitten av oktober beslut om att inleda en förundersökning om brott mot YGL:s och TF:s bestämmelse om tystnadsplikt. Bakgrunden var att Aftonbladet under hösten publicerat Sverigedemokraternas tidigare medarbetare Egor Putilovs riktiga identitet. Det trots att han tidigare fått en debattartikel publicerad i tidningen under sin pseudonym.

Samtidigt utsågs kammaråklagare Fredrik Ingblad vid Västerorts åklagarkammare att genomföra utredningen. Men bara omkring tre veckor senare, den 3 november, beslutade JK att lägga ned utredningen mot tidningen:

”…allmänt åtal för brott mot tystnadsplikten får väckas endast om målsäganden har anmält brottet till åtal. Med målsägande avses i detta fall den vars anonymitet har blivit röjd. Med hänsyn till vad som påstås i anmälan kan kravet på att målsäganden ska ha anmält brottet till åtal inte anses vara uppfyllt i detta fall.” skriver JK, enligt Aftonbladet.

Thomas Olsson, Aftonbladets advokat, kommenterar beslutet på bloggen Aftonbladet inifrån:
”Det är bra att AB:s granskning av Putilov-affären inte ifrågasattes, den framstår som särskilt angelägen nu är när det varnas allt oftare för systematiska desinformationskampanjer.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev