Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JK kan fälla Svenskarnas Partis tidning för hets mot folkgrupp

Publicerad: 22 september 2010, 12:52

Justitiekanslern ska undersöka om sajten Realisten gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp när man i en artikelkommentar beskriver svarta afrikaner på ett mycket nedsättande sätt. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

JKSverigedemokraterna

”Under många tusentals år har negern kunnat softa i värmen, käka lite bananer, våldta nån förbipasserande kvinna eller unge, slåss med andra negerhannar och äta upp dem, spela lite trumma, springa omkring lite, fånga nån antilop, käka lite bananer, knulla lite, berusa sig på jästa frukter eller örter, osv.”

Så beskriver signaturen Johan i en artikelkommentar på Realisten.se svarta afrikaner. Han menar också att de är en potentiellt läskigare variant av den sorglöse gräshoppan.

Justitiekanslern menar att detta går utanför yttrandefriheten. Det kan också handla om hets mot folkgrupp och därför inleder JK en förundersökning mot Realtisten.se.

Men det är inte bara där texten finns. På ett antal ställen på nätet kan man hitta samma formulering. En av dessa är en blogg som drivs av Per T K Wahlberg, SD-politiker i Landskrona. Till hd.se säger han att citatet är hämtat från en annan sajt men att han inte tar avstånd från texten:

Jag tyckte det var en ganska träffande beskrivning. Tittar vi historiskt, så började hela mänskligheten i Afrika en gång i tiden, och sedan var det några som vandrade ut till Europa och Asien. Men på vilken nivå står de kvar? Det har inte hänt så mycket på alla dessa årtusenden, säger Wahlberg till HD.se.

På sajten Realisten.se, som drivs av organisationen Svenskarnas Parti (tidigare Folkfronten), kan man bland annat hitta reklam från en firma som säljer Adolf Hitlers autograf.

Ämnen i artikeln:

JKSverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev