Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jane Magnusson och Rakel Chukri prisade

Publicerad: 15 januari 2014, 07:28

Jane Magnusson fick Axel Liffner-stipendiet och Rakel Chukri Hummerkniven på Aftonbladets kulturfest igår.


Jane Magnusson, bland annat på Dagens Nyheter och Sveriges Television, får priset med följande motivering: ”2013 års Axel Liffner-stipendiat har inte bara en penna spetsad med syrlig humor utan har vridit och vänt på kulturjournalistiken i alla medier man kan tänka sig, såväl gamla som nya. En ständig uppfinningsrikedom har tagit oss med till socialdemokratins mörka vrår, till botten av bassängen, in i Mat-Tinas näsa och till det lilla gotländska hörnet av VHS-hyllan där Ghostbusters står. Dessutom är hon något så sällsynt som en filmkritiker vi verkligen litar på. 2013 års Axel Liffner-stipendiat är Jane Magnusson.

Stipendiet har delats ut sedan 1984 och är på 30 000 kronor.

Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri får Aftonbladet Kulturs pris Hummerkniven, som går till liberaler som både försvarar yttrandefriheten och alla människors lika värde.

Motivering: en obönhörlig kritiker av främlingsfientliga idéer varhelst de dyker upp. Samtidigt är hon en lika envis försvarare av den öppna debatten ibland i strid med dem som vill få oss att tro att yttrandefrihet innebär att man får säga eller trycka vad som helst utan att någon ska säga emot eller protestera.

Hummerkniven har delats ut två gånger tidigare, 2012 och 2013, då gick priset till Leo Lagercrantz respektive Medievärldens redaktör Lisa Bjurwald.

Fakta

Axel Liffner-priset instiftades 1984 och delas i år ut för trettionde gången. Det tilldelas en kulturjournalist som i sin verksamhet kombinerar djup kunskap om konst och kultur med ett lyhört sinne för kulturjournalistikens språk och uttrycksmedel. Stipendiet är på 30 000 kronor.

Hummerpriset går till liberaler som både försvarar yttrandefriheten och alla människors lika värde. Priset instiftades 2011 efter en kulturdebatt vars själva epicentrum kunde lokaliseras till ett särskilt kvarter på Södermalm i Stockholm, i folkmun kallat Hummerknivsöder. Priset består av en hummerkniv och en nykokt hummer.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev