Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jan Helin: Jag har inte censurerat Hildebrandt

Publicerad: 18 oktober 2010, 05:46

På Newsmill anklagas Aftonbladets chefredaktör Jan Helin för att censurera krigsreportern Johanne Hildebrandt. Debattören Dilsa Demirbag-Sten undrar varför han vägrar att publicera Hildebrandts texter om Afghanistan.


Ämnen i artikeln:

Jan HelinJan Guillou

I ett debattinlägg på Newsmill spekulerar Dilsa Demirbag-Sten i orsakerna: ”Kan det vara den tidningens opinionssidor som inte tillåter en annan bild än den som propageras av Aftonbladets kulturchef och ledarsida? Eller är det – ännu en gång – primadonnan Jan Guillou känsliga nerver som inte får retas?”

Artikeln avslutas med en fråga: ”.. landets största tidnings chefredaktör vägrar publicera förstahandsmaterial och information. Varför, Jan Helin?”

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin säger att inlägget är obegripligt för honom.

Johanne Hildebrandt kan knappast kallas censurerad. Hon är inte ens refuserad av Aftonbladet. Att vi inte gör politiska överväganden på nyhetsplats torde vara uppenbart för dem som följt Aftonbladets rapportering från Afghanistan.

– Vi publicerar idag ett reportage av Johanne Hildebrandt. Det var planerat att publiceras något senare mot bakgrund av att frågan aktualiseras politiskt i Sverige i höst, men den tragiska händelsen i helgen gav texten ett mer omedelbart nyhetsvärde.

I artikeln skriver Dilsa Demirbag-Sten att Jan Guillou satt heder och ära i att jaga Johanne Hildebrandt i sina krönikor ”Hildebrandt är tydligen ett hatobjekt som Guillou har som tradition att förminska på bästa krönikeplats. Ett märkligt publicistisk grepp som Helin för länge sedan borde ha satt stopp förr.”

Jan Helin menar att det handlar om ett normalt meningsutbyte.

Jan Guillou har haft synpunkter på Johanne Hildebrandts inställning till Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan. Johanne Hildebrandt har haft synpunkter på Jan Guillous ställningstagande i frågan. Om detta har de debatterat i Aftonbladet. Det är för mig en god publicistisk ordning att olika uppfattningar bryts och diskuteras i en tidning. Jag har inte funnit anledning att sätta stopp för det.

Fotnot: Begreppet censur används slarvigt i rubriken till inlägget på Newsmill, läs mer om betydelsglidningen av begreppet censur i det här inlägget av Hans Månson.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Jan HelinJan Guillou

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.