Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jack Werners nya uppdrag – ska kartlägga arbetet mot falska nyheter

Publicerad: 13 juni 2017, 10:36

Medieinstitutet Fojo tar hjälp av Jack Werner för att göra en kartläggning och metodutveckling av arbetet i Sverige för att förhindra spridningen av desinformation.


En ny förstudie som Medieinstitutet Fojo är initiativtagare till ska undersöka förutsättningarna för att skapa Faktakoll 2018. Faktakoll 2018 beskrivs som ”en hub som samlar olika initiativ för att bemöta spridningen av desinformation och propaganda”.

Bakgrunden är det växande problemet med spridning av falska nyheter och desinformation, vilket Fojo tror kan komma att prägla valet 2018. För att bättre kunna granska informationsflödet krävs att olika aktörer samordnar, menar medieinstitutet.

Lars Tallert är utvecklingschef på medieinstitutet Fojo och förstudiens projektledare:

– Det är mycket som händer i arbetet mot falska nyheter och desinformation såväl nationellt som internationellt. Det är dock ett komplext landskap och lätt att gå fel. Men man får mycket gratis om man samordnar de olika initiativen och tittar på hur man kan använda dem i Sverige, säger Lars Tallert.

Lars Tallert hoppas att studien ska leda till två saker:

– Det ena är att vi lyckas vaska fram de metoder som vi tror kan fungera i Sverige genom att titta runt på andras erfarenheter. Det andra är att vi ska få en överblick och förhoppningsvis en samordning av alla olika initiativ.

Varför är det här initiativet viktigt?

– Journalistiken är helt beroende av trovärdighet. Och när den av olika anledningar förlorar sin trovärdighet är själva fundamentet i fara. Mycket av syftet med falska nyheter är att underminera trovärdigheten hos media.

Till sin hjälp har Lars Tallert frilansjournalisten Jack Werner, som var med och skapade Metros faktakoll Viralgranskaren som han och två kollegor tilldelades Stora Journalistpriset för 2014.

– Jack Werner är otroligt duktig och kunnig på det här området. Han har lett ett antal utbildningar på Fojo i faktakoll, så jag har jobbat med honom tidigare, och det känns väldigt bra att vi ska göra detta tillsammans.

”Under den senaste tiden, då jag föreläst om hur journalistiken ska tackla den nya tidens utmaningar, har jag allt tydligare börjat känna att fejknyheter och desinformation är omöjligt att diskutera utan att i samma andetag prata om journalistikens systemfel, begränsningar och problem. Vi behöver ta några steg tillbaka, titta på vad som görs och vad som skulle behöva göras – och i bästa fall vad vi måste börja göra annorlunda. Det är en utmaning. Men i vår tid kan jag knappast föreställa mig en mer spännande utmaning”, säger Jack Werner i ett pressmeddelande.

Jack Werner kommer framför allt att jobba med metod medan Lars Tallerts fokus kommer vara på den internationella biten.

Anderstiftelsen finansierar förstudien.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.