Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Islänningarna stapplade in i danska tidningskriget

Publicerad: 6 oktober 2006, 07:33

Det stora tidningskriget är nu i full gång i Danmark. Idag utkom den mycket förhandsomtalade islandsägda Nyhedsavisen med sitt första nummer. Men det skedde inte utan födslovåndor, som handlade om både tryckeri- och distributionsproblem.


Meningen var att Nyhedsavisen skulle tryckas i 500 000 exemplar och delas ut till alla hushåll i Köpenhamn och de största städerna i Danmark. Men tryckeritekniska problem ledde första dagen till att bara 250 000 exemplar trycktes.
Nyhedsavisen har också problem med att få nycklar till husportar. Vaktmästarna i husen har tröttnat på alla gratistidningar som på vissa håll ligger i drivor i trappuppgångarna. Det är Berlingskekoncernens gratistidning Dato och JP/Politikens 24timer som inte blir utdelade ordentligt och som nu kan sägas ha förstört marknaden för Nyhedsavisen. Detta gör att Nyhedsavisen, som från början uteslutande skulle vara en hushållsutdelad gratistidning, nu också delas ut som trafiktidning.
Mediaprofessor Stig Hjarvard vid Köpenhamns universitet tycker att Nyhesavisen skiljer sig något från de övriga gratistidningarna:
– Artiklarna är mer genomarbetade och håller en något högre journalistisk nivå än de övriga gratistidningarna. De har en egen historia på första sidan om Dansk Folkepartis ungdom som förödmjukar profeten Muhammed. Sådant brukar man inte finna i de vanliga gratistidningarna, som ju mest använder sig av telegrammaterial. Bildbehandlingen tycker jag också är ganska god.
– Men när detta är sagt, så hade jag nog väntat mig något mer. Man har ju talat i månader om hur bra Nyhesavisen skulle bli. Därför är jag lite besviken över resultatet. För så mycket skiljer den sig inte från de övriga gratistidningarna. Nyhedsavisen blir inget hot mot de etablerade morgontidningarna.
Stig Hjarvard tror inte att alla de nya gratistidningarna kommer att överleva.
– Det avgörande blir pengarna. Vilken tidning klarar att hålla ut längst? Vi vet inte hur mycket pengar som ligger bakom Nyhedsavisen. Svårast blir det nog för Berlingskekoncernen och JP/Politikens Hus i denna kapplöpning. Det paradoxala är att de inte har råd att delta, men de har samtidigt inte råd att låta bli.
Nyhedsavisen ska komma ut sex dagar i veckan. Tidningen har 180 anställda, varav 100 är journalister. Om tre till fem år ska tidningen ha nått break even.
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.