Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

IS-propaganda kan ha varit uppvigling

Publicerad: 14 april 2015, 12:21

IS-propagandan var inte hets mot folkgrupp men kan ha varit uppvigling enligt överåklagaren.


Medievärlden har tidigare skrivit om IS-propgandan på ett flygblad som spreds i Knivsta där det bland annat stod att ”[d]e otrognas dagar är räknade” och att de ”rätttrogna” måste upprätthålla Sharialagarna och ”krossa alla de otrogna som gör motstånd” samt ”Slut upp till de rättrogna och den Islamska Staten!” och ett citat från Koranen om att de troende ska låta ”svärden vina” över de otrognas huvuden och händer.

Flygbladet anmäldes till Justitiekanslern som lämnade över prövningen till vanlig åklagare men åklagaren vid Åklagarkammaren i Uppsala beslutade att lägga ned förundersökningen.

Vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Åklagarmyndigheten i Malmö har idag överprövat det tidigare beslutet och håller med om att det inte rör sig om hets mot folkgrupp. Däremot anser han att ”det finns anledning att anta att flygbladets innehåll – den förmanande texten i kombination med vad som framstår som ett citat ur Koranen – innefattar straffbar uppvigling i brottsbalkens mening”.

Men eftersom gärningsmannen är okänd finns det inga förutsättningar att fortsätta förundersökningen, skriver Bengt Åsbäck. Det innebär att förundersökningen inte återupptas.

IS-propaganda var inte hets mot folkgrupp

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.