torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Iranska cyberfeminister dömda till fängelse

Publicerad: 4 september 2008, 11:45

Fyra iranska cyberfeminister har enligt Reportrar utan gränser (RUG) dömts till halvårslånga fängelsestraff för att ha brutit mot artikel 500 i den islamska brottsbalken. Enligt domen ska de ha publicerat information som vänder sig mot regeringen.


De dömda är Parvin Ardalan, Jelveh Javaheri, Maryam Hosseinkhah och Nahid Keshavarz. De är alltjämt fria i väntan på att deras överklaganden ska behandlas.

De åtalades för att ha skrivit artiklar för två nättidningar som försvarar kvinnors rättigheter i Iran, Zanestan  och Tagir Bary Barbary. De började skriva för nätet sedan deras tidskrifter censurerats, uppger RUG.

Enligt fredspristagaren och advokaten Shirin Ebadi har de fyra dömts för att de har kritiserat lagar som missgynnar kvinnor. Hon säger också att hon är orolig eftersom ”situationen blir allt värre”.

En ny lag är också på väg, den ska bara godkännas av parlamente. Enligt den kan ännu hårdare straff utdömas mot dem som bryter mot samhällsmoralen. Den väntas komma att slå hårt mot bloggare.

De fyra nu dömda kvinnorna har alla tidigare gripits, dömts och suttit i fängelse under kortare och längre perioder, någon har ett längre fängelsestraff att avtjäna, andra ska ställas inför domstol. Brotten som de tåalas för är desamma, de har krävt att kvinnors rättigheter ska erkännas.

Den 2 september greps ytterligare en kvinnlig journalist, Jila Bani Yaghoub. Hon skriver dels för en dagstidning, dels för en tidning på nätet. Vad hon anklagas för är inte utsagt. Det som är känt är att hon den 12 juni greps tillsammans med åtta andra journalister då de bevakade  treårsdagen av den största kvinnoprotest som någonsin ägt rum i Teheran. Samtliga släpptes dagen därpå.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev