lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ipadanvändare läser färre dagstidningar

Publicerad: 22 november 2010, 11:45

Ipadanvändare läser färre dagstidningar visar en färsk undersökning. Men de klickar oftare på annonserna.

Ämnen i artikeln:

Ipad

Undersökningsföretaget Daytona har tittat på vad svenska användare gör med sina plattor. Över 80 procent av brukarna som ingår i undersökningen (272 stycken) använder sin Ipad alltid, eller ofta, till att läsa nyheter. Det gör nyhetskonsumtion till den största enskilda användningen.

Det syns också i Ipadanvändarnas konsumtion av tryckta medier. Närmare 20 procent uppger att de helt slutat läsa dagstidningarnas pappersutgåvor. Närmare 30 procent har minskat sin läsning av dessa. Närmare 25 procent har slutat läsa och 15 procent minskat läsningen av pappersversionen av kvällstidningar.  Siffrorna stämmer rätt bra med vad de som inte har en Ipad tror kommer att ske.

Undersökningen visar också att 14 procent fler interagerar med annonsörerna jämfört med när de läser på en dator och 30 procent fler jämfört med mobilanvändarna.

Nummer två och tre är att läsa mejl och agera i olika sociala nätverk.

Plattan är igång mycket också. Närmare 90 procent använder den någon, eller flera gånger, per dag. Främst handlar det också om något man gör hemma. 86 procent nyttjar den mellan klockan 18.00 och midnatt. Främst är man i vardagsrummet (80 procent) eller sovrummet (65 procent).

De experter som Daytona vänt sig till för att utvärdera sin undersökning betonar att det kanske inte är ett representativt urval av befolkningen som ingår. Vilket också visar sig när man tittar på vilka som svarat: Tre fjärdedelar som bor i storstäder, nio av tio är män och över 12 procent har mer än en Ipad i hushållet.

När det gäller tryckta nyhetsmedier så är det givetvis så att man gärna vill in i paddan, och man vill gärna tjäna pengar på det. Tyvärr tror jag inte det kommer att flyga. Det är en sak vad vi tror idag, och vad många early adopters använder sina paddor till. Men för min egen del är iPad rutin nu, nyhetens behag har sjunkit undan och för mig står det tydligt: dagstidning i iPad är lika med deras webbsajt, säger Joakim Jardenberg i en kommentar till undersökningen.

PR-strategen Johan Ronnestam om marknadsföring på Ipad::
Paddan skapar nya förutsättningar för hur vi som konsumenter kommer umgås med våra varumärken. Det är redan tydligt. Men, attentiondelen i en kommunikationsplan tror jag inte kommer hitta in hit än på några år.

Ipaden släpps på onsdag

På onsdag släpper Apple sin uppdatering av Ipads operativsystem enligt  uppgifter i brittisk press. Troligen innebär det att läsplattan kommer  till den svenska marknaden i samband med det.

Enligt nyhetsbloggen Allt om Mac är 300 000 enheter öronmärkta för vårt  avlånga land. De uppger också att mellan 50 000 och 100 000 Appleplattor  redan finns här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev