Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Internets fiender: företagen som hjälper diktaturerna

Publicerad: 11 mars 2013, 22:00

Reportrar utan gränser listar västerländska företag som hjälper diktaturer och kräver kontroll av export av övervakningsutrustning.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Idag släpper reportrar utan gränser sin årliga rapport Internet Enemies som listar länder som begränsar sina medborgares tillgång till internet. I år listar rapporten även företag som gör de möjligt för regimer att övervaka nätverk och ta sig in i datorer och mobiltelefoner som tillhör nätaktivister, journalister och bloggare.

”Att västerländska företag går i regimernas ledband på det här sättet är oacceptabelt. De här verktygen är lika farliga som konventionella vapen och måste kontrolleras”, säger Jonathan Lundqvist, vice ordförande och talesperson i internetfrågor på Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser kräver nu att exporten av övervakningsutrustning regleras: ”Den privata sektorn kan inte förväntas övervaka sig själv. Lagstiftare måste ingripa. EU och USA har redan förbjudit export av övervakningsteknik till Iran och Syrien. Det lovvärda initiativet borde inte vara ett isolerat initiativ. Europeiska regeringar måste göra gemensam sak och börja kontrollera exporten av övervakningsutrustning. Obama-administrationen borde också anta sådan lagstiftning som den föreslagna Global Online Freedome Act (GOFA)”, skriver organisationen i ett uttalande.

De utpekade företagen i rapporten är:

- Hacking Team bygger mjukvara som knäcker kryptering av e-post, filer och kommunikation.
- Blue Coat bygger mjukvara som övervakar trafiken på nätet och mjukvara som övervakar journalister, nätaktivister och deras källor.
- Trovicor bygger mjukvara som övervakar telefonsamtal, meddelanden och internettrafik.
- Amesys bygger mjukvara som används för att spionera på journalister och människorättsaktivister.
- Gamma International bygger mjukvara som knäcker kryptering och övervakar trafik.

Reportrar utan gränser skriver på sin hemsida att listan kommer att utökas med flera företag de närmaste månaderna.

Organisationen kopplar också ihop lagar om övervakning i västländer med det som sker i repressiva regimer: ”Demokratiska länder verkar mer än redo att lyssna till den sirenernas sång som sjunger om behovet av övervakning och cybersäkerhet till varje pris. Det är uppenbart med tanke på all potentiellt repressiv lagstiftning som antagits eller föreslagits, lagstiftning som öppnar för att övervakning generaliseras.” Som exempel nämns FISAA och CISPA  i USA,  Communications Data Bill i Storbritannien och theWetgeving Bestrijding Cybercrime i Holland.

Rapporten pekar också ut fem regimer som internets fiender:

- Vietnam
- Bahrain
- Syrien
- Iran
- Kina

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev