fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Internationellt stöd för dödshotade Roberto Saviano

Publicerad: 20 oktober 2008, 11:45

Den italienske författaren och journalisten Roberto Saviano har flytt sitt hemland sedan det kommit fram att det finns planer på att mörda honom inom de närmaste månaderna. Saviano har skrivit boken Gomorra, som handlar om Neapels maffia.

Ämnen i artikeln:

Folkpartiet

Gomorra, som kom ut 2006, är en bästsäljare både i Italien och utomlands. Den är översatt till en mängd språk. Filmen som är baserad på boken är Oscarsnominerad.

Men vad hjälper det den 29-årige  författaren, som de senaste två åren tvingats byta adress ofta och leva med polisskydd. Enligt uppgifter i dagens Svenska dagblad ska Saviano ha sagt att han ångrar att han skrev boken.

Sex Nobelpristagare har i ett uttalande i La Repubblica fördömt hoten mot Roberto Saviano och uppmanat den italisnka regeringen att ta sitt ansvar för att skydda honom.

I Sverige har Cecilia Wikström, riksdagsledamot för folkpartiet, startat ett upprop till förmån för Saviano.

– Sverige införde grundlagsskyddad yttrandefrihet som ett av de första länderna i världen. Vi har därför ett ansvar att stå upp för denna frihet och visa världen, och i det här fallet särskilt Italien, att yttrandefriheten är en grundläggande mänsklig rättighet som inte får inskränkas. Italien måste nu ta sitt ansvar och skydda de individer som har mod nog att nyttja denna fundamentala frihet, säger Cecilia Wikström.
– Att vi har ett land som tillhör den europeiska gemenskapen och inte kan garantera yttrandefriheten är helt enkelt oacceptabelt, säger hon.
{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=16}

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev