Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Inte partiskt att utgå från att koldioxid värmer upp jorden

Publicerad: 27 maj 2019, 10:37

Det var inte ett brott mot kravet på opartiskhet när Vetandets värld i P1 gjorde ett program om klimatskeptiker. Det slår Granskningsnämnden fast.


Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

En pensionerad professor intervjuades i Vetandets värld i P1 i september förra året. Programmet handlade om klimatförnekare och professorn användes som ett exempel på en sådan. Professorn gavs utrymme att uttrycka varför han tror att larmrapporterna om klimatförändringarna är överdrivna.

Därefter förtydligade programledaren att det som professorn sagt inte överensstämmer med rådande forskning. I programmet intervjuades också två forskare som studerat klimatskeptiker och som sade att det finns kopplingar mellan högerextremism och klimatförnekande.

Professorn ansåg att reportern var partisk och ägnade sig åt aktivism snarare än journalistik. Han tyckte också att han blev förvrängd och hånad.

Granskningsnämden friar dock inslaget. De skriver att de i flera beslut sedan 2010 slagit fast att IPCC:s slutsatser om att det pågår en global uppvärmning har brett stöd bland både klimatforskare och politiker. Därför är det inte ett brott mot kravet på opartiskhet att utgå från de premisserna i ett program.

Sammankopplingen mellan högerextrema och klimatskeptiker menar Granskingsnämnden är försvarbar då det är en generell slutsats och inte pekar ut professorn som person som högerextrem.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News