Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Inte osakligt kalla SD främlingsfientligt

Publicerad: 12 juni 2013, 08:23

Det strider inte mot kraven på saklighet och opartiskhet att kalla Sverigedemokraterna för ett främlingsfientligt parti, skriver Granskningsnämnden.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaGranskningsnämnden

Granskningsnämnden för radio och tv har tagit beslut om två anmälningar mot P4 Extra för att programledaren frågade en journalist som gått på samma skola som SD:s partiledare Jimmie Åkesson: ”Och han gick då åt det hållet att han blev partiledare för ett främlingsfientligt parti och du journalist som bland annat då fokuserar på rasism. Har ni träffats i dag som vuxna?”

Anmälarna hävdar att det strider mot kraven på opartiskhet och saklighet och menar att den sakliga och opartiska benämningen är att partiet är ”invandringskritiskt”.

Granskningsnämnden har gått igenom Sverigedemokraternas partiprogram och skriver följande:

Granskningsnämnden har mot bakgrund av SD:s tidigare principprogram från år 2005 funnit att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet att beskriva SD som ett främlingsfientligt parti.  Nämnden konstaterar att det av SD:s principprogram från år 2011 framgår att partiet har en nationalistisk grundsyn och att nationalismen betraktas som en central del av partiets  politik. Partiet förespråkar en gemensam nationell och kulturell identitet bland 4/5 befolkningen och anser att det är uppenbart så att vissa kulturer är bättre än andra. Av principprogrammet framgår också att SD förespråkar en begränsad invandring, i synnerhet ifrån länder där kulturen och värdegrunden starkt avviker ifrån den svenska. Där framgår vidare att partiet är starka motståndare till mångkulturalismen som politisk idé och samhällssystem och att invandrare  enligt partiet ska ta seden dit de kommer och på sikt överge sina ursprungliga kulturer och identiteter. Nämnden ser ingen anledning att mot bakgrund av principprogrammet från år 2011 ändra bedömningen att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet att beskriva SD som ett främlingsfientligt parti.

Granskningsnämnden friar därför inslaget.

En ledamot (K-G Bergström) var skiljaktig och skriver: ..invandringskritisk är en mer adekvat beteckning, även om den också har svagheter. Jag anser dock inte att ordvalet var av sån karaktär att programledaren brutit mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Beslutet går att läsa här (pdf).

Lyssna på SD – och dechiffrera vad de säger

Medier ångrar ordet islamkritisk 

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev