Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Inte olagligt av Samtiden att ha bulvan som ansvarig utgivare

Publicerad: 16 mars 2015, 11:42

JK inleder inte förundersökning mot SD-tidningen Samtiden. Frågan var om det är olagligt att utse en ansvarig utgivare som saknar inflytande.


Ämnen i artikeln:

JKSverigedemokraterna

Ansvarige utgivaren Jan Sjunnesson har hävdat att hans roll enbart varit en täckmantel för andra personers arbete.

Enligt YGL ska utgivaren ha befogenhet att utöva tillsyn över framställningens offentliggörande och att bestämma över dess innehåll så att ingenting får införas i den mot utgivarens vilja.

JK skriver: ”Varje inskränkning i den befogenheten är utan verkan. De nämnda bestämmelserna är dock inte straffsanktionerade.”

Och vidare: ”Om det inte finns någon behörig utgivare när brottet begås ligger ansvaret, enligt 6 kap. 2 § första stycket YGL, i stället på den som är skyldig att utse utgivare. Detsamma gäller om utgivaren var utsedd för skens skull eller uppenbarligen inte kunde utöva den befogenhet som anges i kap. 4 kap. 3 §.

I ärendena här är det emellertid inte fråga om anmälningar med anledning av något yttrandefrihetsbrott. Det saknas förutsättningar för Justitiekanslern att ingripa med någon straffprocessuell åtgärd med anledning av de i anmälningarna påtalade begränsningarna i den ansvarige utgivarens ställning och befogenheter. Någon förundersökning ska därför inte inledas.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

JKSverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.